Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nezávislý štát na kruhovom objazde. Dôchodca bojuje proti úradom
Zdielať na
Zaujímavosti

Nezávislý štát na kruhovom objazde. Dôchodca bojuje proti úradom

Zdroj: SITA

TURÍN / Taliansky dôchodca Pier Giuseppe Dellavalle vyhlásil vlastný "nezávislý štát" severne od Turína. Vyhlásením Kniežatstva Dellavale protestuje proti svojvoľnému správaniu sa úradníkov. Jeho mottom sa stalo heslo "Nenechajme svet v rukách idiotov," napísala agentúra DPA.

Krátko po prelome tisícročia Dellavalle prišiel o svoj dom, ktorý padol za obeť výstavbe nového obchvatu. Dellavalle sa dohodol s národnou spoločnosťou pre výstavbu diaľnic ANAS na náhrade do výšky 600 000 eur, nakoniec dostal len 347 000 eur.

Daň z nehnuteľnosti

Úrady naviac zabudli zapísať vyvlastnenie domu a on tak naďalej musí platiť daň z nehnuteľnosti. Aj napriek tomu, že budova dávno neexistuje. Na jeho sťažnosť mu úradníci odpovedali: "Keď hovorí počítač, že tam dom stojí, musí existovať."

Novovzniknutý štát sa nachádza priamo na kruhovom objazde, kde bol Dellavalleho dom. "Moje skúsenosti sú čiastočne na smiech a čiastočne na plač," hovorí Dellavalle v prehlásení o vzniku nového "štátu", ktorého je hlavným predstaviteľom. Občianstvo v kniežatstve už má 68 osôb.

Grilovačky aj paradajky

Po mnohých listoch, ktoré zostali bez odpovedí úradov, sa Dellavalle rozhodol získať pozemok na okraji severotalianskeho meste Vercelli späť. Od tej doby pravidelne navštevuje svoj pozemok, začal tam pestovať paradajky či grilovať s priateľmi. Vztýčil aj protestný nápis.

Miestne úrady ho dali na súd. Ten ale uznal, že Dellavalle má na pozemok právo.

Boj nevzdá

Remeselník a amatérsky archeológ Dellavalle, ktorého priatelia prezývajú D'Artagnan na súdnych poplatkoch zaplatil už 60 000 eur. Boj s úradníkmi ale nemieni vzdať. V septembri plánuje na svojom pozemku ďalší zraz, na ktorom vymenuje miniparlament a ministrov. "Všetci sú vítaní, vrátane cudzincov," dodáva.

ANAS a miestne orgány vo Vercelli sa zatiaľ prú o to, kto je na vine. Podľa Dellavalleho majú len dve možnosti. Buď musia obchvat rozkopať a jeho dom znova postaviť alebo mu vyplatiť zostávajúcu čiastku zo sľúbenej náhrady. Do tej doby "kniežatstvo" zostane - ako ostrov odporu voči neschopnosti úradov.

Zdielať na

Súvisiace články