Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Americký súd nepriznal práva šimpanzom, zostanú v laboratóriu
Zdielať na

Americký súd nepriznal práva šimpanzom, zostanú v laboratóriu

NEW YORK / Manhattanský súd vo štvrtok zamietol žiadosť newyorských ochrancov zvierat, aby priznal dvom laboratórnym ľudoopom práva ľudských bytostí. Aktivisti požadovali, aby boli z výskumného strediska Newyorskej štátnej univerzity vyradení šimpanzy Hercules a Leo, ktorých vedci využívajú na výskum pohybového ústrojenstva.

Žalobcovia argumentovali, že vzhľadom na podobnosť s ľudskými bytosťami si ľudoopy nezaslúžia, aby sa s nimi zaobchádzalo ako s pokusnými zvieratami. Osemročné opice bývajú v univerzitných laboratóriách už päť rokov. Ochrancovia zvierat žiadajú, aby boli prevezené do prírodného zvieracieho útulku na Floride.

Zamietla žiadosť

Sudkyňa Barbara Jaffe ale argumenty žalobcov neuznala. "Pokus preniesť zákonné práva na šimpanzov je pochopiteľný a niekedy v budúcnosti môže aj uspieť," napísala Jaffe v odôvodnení rozsudku.

"Teraz ale s odkazom na existujúce precedensy nariaďujem, aby žiadosť bola zamietnutá," dodala. Odvolala sa na názory znalcov, podľa ktorých ľudoopom nemožno priznať právnu spôsobilosť ľudí, pretože v spoločnosti neplnia úlohu človeka.

Vedci súhlasia s názorom, že šimpanzy učenlivé (pan troglodytes) predstavujú vyššiu formu živočíšnych druhov. Radia k nim aj delfínov, šimpanzov bonobo, orangutanov a slonov.

Šimpanzy majú k ľuďom blízko, dokážu napríklad fajčiť, pozrite si video:

Súvisiace články