Oblačno
16°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Z hrobky ukradli lebku režiséra legendárneho filmu Upír Nosferatu
Zdielať na

Z hrobky ukradli lebku režiséra legendárneho filmu Upír Nosferatu

Zdroj: wikipedia.org

BERLÍN / Lebku slávneho nemeckého režiséra Friedricha Wilhelma Murnaua ukradli zatiaľ neznámi páchatelia z rodinnej hrobky na cintoríne neďaleko nemeckej metropoly. Informovala o tom agentúra DPA. Ostatky autora kultového snímku Upír Nosferatu, natočeného v roku 1922, sa nestali obeťou zlodejov prvýkrát.

Poškodenie hrobky rodiny Murnaovcov zaznamenala správa cintorína v Stahnsdorfe, ktorý leží niekoľko kilometrov juhozápadne od Berlína už v pondelok.

Kedy ale došlo k samotnému činu, polícia zatiaľ nevie. Zlodeji podľa nej vnikli do krypty cielene, v snahe ukradnúť lebku slávneho režiséra. Rakvy s ostatkami jeho dvoch bratov zostali nedotknuté.

Okultný motív

Na mieste sa podľa dostupných informácií našli aj stopy vosku. Vyšetrovatelia nevylučujú ani okultný motív činu. Polícia po páchateľoch pátra, podozrieva ich z krádeže a hanobenia ľudských pozostatkov.

Murnau natočil legendárneho Upíra Nosferatu v roku 1922. Preslávil ho po celom svete. Hlavnú úlohu si v kultovom diele zahral Max Schreck. Murnau týmto filmom reagoval na prebiehajúcu vlnu expresionizmu, ktorou mladí umelci v Nemecku vyjadrovali svoje obavy a znepokojenie z povojnovej situácie:

wikipedia.org

Hrobku chcú zamurovať

Správa cintorína zvažuje, že hrobku zamuruje alebo že Murnauovo telo na trvalo uloží do zeme. Nie je to prvý prípad, kedy niekto vnikol do hrobky, kde leží režisér.

Jeden z najvýznamnejších režisérov éry nemého filmu sa preslávil predovšetkým filmom Upír Nosferatu, ktorý sa inšpiroval románom Brama Stokera Dracula. Časti príbehu upíra Orloka sa natáčali aj na slovenskom Oravskom hrade.

Súvisiace články