Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
V hrobe zosnulých manželov leží tretia cudzia osoba
Zdielať na

V hrobe zosnulých manželov leží tretia cudzia osoba

ČASTÁ / Nebohí manželia, pochovaní na cintoríne v Častej, neďaleko Modry, majú vo svojom hrobe ďalšieho spolubývajúceho nebožtíka. Bez toho, aby o tom rodina zosnulých čo i len niečo vedela. Stalo sa to aj keď im pozostalí za hrobové miesto riadne platili. V tomto prípade zrejme pochybila tamojšia matrika.

Manželský pár zrejme za života ani len netušil, aké komplikácie po ich smrti nastanú. A to potom, ako do ich hrobu pochovali tretieho človeka.

Stať sa to malo už pred vyše pol rokom, keď sa pán Jozef dozvedel, že do hrobu jeho starých rodičov iná rodina pochovala nebohú príbuznú. A to aj napriek tomu, že ako tvrdí, o hrob sa riadne starali.

Za miesto platili

"Dokonca pred tým, než bola pani pochovaná, sme tu vysadili nové kvety," hovorí vnuk zosnulého páru Jozef Veverka.

Nehovoriac o tom, že za hrobové miesto platili. Poplatok za hrobové miesta má rodina zaplatený do roku 2018. Na obecnej matrike s najväčšou pravdepodobnosťou pochybila matrikárka. Zrejme pri digitalizácii hrobových miest. 

Podľa súčasnej starostky bola rodine Veverkovcov ponúknutá alternatíva.  "Mal ponúknuté hneď vedľa hrobové miesto. Ale až potom, ako do jeho hrobu niekoho pochovali. Nebudeme to ďalej rozoberať," povedala starostka obce Mária Garajová.

Exhumáciu nechcú

Rodina Veverkovcov s tým však rozhodne nesúhlasí. Neželanú osobu v ich hrobe chcú nechať exhumovať a pochovať na inom mieste. S tým však zasa nesúhlasí druhá rodina. Pôvodná rodina sa preto obrátila na súd.

To však môže spor natiahnuť na roky. Podľa riaditeľa pohrebníctva je tu ale jedno oveľa jednoduchšie riešenie. Dohodnúť sa mimosúdne a citlivý spor rýchlo urovnať.

"Je potrebné požiadať regionálneho hygienika, alebo RÚVZ o udelenie súhlasu a pokiaľ bude súhlas daný, prečo by súhlas nemal byť daný. Celá tá záležitosť sa môže vybaviť v priebehu pár hodín," myslí si riaditeľ pohrebníctva Miloslav Hrádek.

Téme sa venuje redaktor Samuel Migaľ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy