Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Sociálny biznis. Šperky majú pomôcť chudobným z Afriky
Zdielať na

Sociálny biznis. Šperky majú pomôcť chudobným z Afriky

NAIROBI / Povedali by ste, že z kopy hliny sa dajú za pár týždňov vytvoriť farebné šperky? V dielni v kenskom Nairobi za mesiac spracujú takmer štyri tony zeme a premenia ju na gorálky, taniere a hrnčeky. Nejde pritom len o lákavý tovar, ale tiež o myšlienku, ktorá si zaslúži obdiv.

"Už 40 rokov, od vzniku Kazuri, zamestnávame najmä slobodné matky zo slumov. Ide o sociálny biznis. Ženy u nás pracujú, stretávajú sa s inými ženami a klebetia. Niekdy klebetia viac, ako pracujú," hovorí manažér dielne Kazuri Raymond O. Goes.

Hovorí sa, že za popularitou Kazuri je aj sociálny rozmer podnikania. V dielni trénujú a zamestnávajú najmä ženy bez vzdelania. Podľa odborníkovje to cesta ako pomôcť chudobným v Afrike.

"Je lepšie naučiť miestnych chytať ryby, ako ich rybami nakŕmiť. Pokiaľ sa nájdu podnikatelia, ktorí si chcú okrem bežného zisku aj pomôcť, mohol by to byť v rozvojových krajinách dobrý trend," myslí si veľvyslanec Slovenska v Keni Michal Mlynár.

Šikovný šperkár

Úspechom originálnych kenských šperkov a kenskej keramiky sa inšpiruje aj mnoho miestnych umelcov. Tak ako Kazuri, aj masajský šperkár Samuel by sa rád presadil nielen v Keni, ale aj v zahraničí. Dielňu si zriadil na dvore a popri tradičnom chove dobytka, navrhuje a vyrába šperky. Používa mosadzný odpad, kosti, kravské rohy či sklíčka. Všetko dostupné odpadové materiály z okolia.

“Vyrástol som medzi Masajmi, pre ktorých sú tradičné šperky dôležité. Moja mama ich tiež vyrábala. Neskôr som sa naučil robiť s mosadzou a začal som experimentovať,"  hovorí Samuel. Na jeho dvor prichádzajú zvedavci a zákazníci najmä cez víkendy. O veľkom komerčnom úspechu sa v jeho prípade zatiaľ hovoriť nedá, no už dnes zamestnáva v provizórnej dielni troch miestnych chlapcov.

Súvisiace články