Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Štedrý večer v Afrike. Takto trávia Vianoce Slováci Keni
Zdielať na
Zahraničie

Štedrý večer v Afrike. Takto trávia Vianoce Slováci Keni

NAIROBI / Ani horúčavy či obrovská vzdialenosť od rodnej krajiny Slovákov neodrádzajú od toho, aby aj v cudzine zostali verní našim vianočným tradíciám. Veľkou výzvou býva príprava štedrej večere, aspoň podľa reportérky TV JOJ Silvie, ktorá momentálne žije v Keni.

Vonku sú tridsaťstupňové horúčavy a prípravy na Vianoce vrcholia. Slovákom žijúcim v Keni sa tradičné slovenské Vianoce zariaďujú o niečo ťažšie.

Problémom môže byť napríklad kyslá kapusta na vianočnú kapustnicu. "Kapustu zháňam od októbra," hovorí Klaudia, ktorá žije v Keni.

Suroviny na prípravu  slovenského vianočného menu sa pri troche šťastia a námahy dajú v multikultúrnom Nairobi nájsť. So živými rozvoniavajúcimi stromčekmi je to komplikovanejšie. Ako dobre, že ozdobiť sa dajú aj umelé.

Slovenské zvyky v Keni

O voňajúcu vianočnú atmosféru slovenskej domácnosti sa tento rok v horúcej Keni postarala manželka slovenského veľvyslanca pani Andrea. S deťmi a ich kamarátmi piekla medovníky podľa osvedčeného rodinného receptu. Prísadou boli aj  koreniny privezené zo Slovenska. Pozrite si reportáž priamo z Kene:


Nie sú to však len vianočné zvyky, tradície a jedlá, ktoré robia Vianoce Vianocami. Mnohým chýba rodina, niekomu napríklad i lyžovanie.

Tradičné slovenské Vianoce v Afrike najviac kazí počasie.
Neznamená to však, že by si Slováci v Keni nedokázali užívať šťastné a veselé Vianoce.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy