Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Naučte deti plávať. Ak tieto kroky dodržíte, pôjde to ľahko
Zdielať na

Naučte deti plávať. Ak tieto kroky dodržíte, pôjde to ľahko

BRATISLAVA / Chystáte sa stráviť leto pri vode s malým dieťatom, ktoré ešte nevie plávať a premýšľate ako ho to naučiť? Poradíme, ako na to a čomu sa vyvarovať.

Mnohí rodičia by si už radi užili dovolenku pri vode s dieťatom, ktoré vie plávať, no často nevedia, ako a kedy ho to začať učiť. "Najlepšie je učiť plavecký štýl od 4 - 5 rokov," hovorí inštruktorka plávania Natália Repaská.

Do troch rokov sú totiž deti príliš hravé, no toto obdobie je taktiež kľúčové pre budúcich malých plavcov. Je jedno, či má dieťa tri mesiace alebo 4 roky, na začiatku je dôležité vytvoriť mu pozitívny vzťah k vode.

Nesmú sa báť

"Hlavne ide o to, aby sa deti cítili v pohode, aby sa nebáli vody," tvrdí Zuzana Gajdošová. Ideálne je začať so špliechaním, fúkaním do vody a postupným ponáraním. Dieťa z toho musí mať radosť.

Čo je najlepšie použiť na začiatku výučby - rukávniky, koleso alebo nič? Odpoveďou je plávacia doska. Správny pohyb rúk je vraj lepšie dieťaťu ukázať najprv na suchu až potom vode. To ako rýchlo sa však nakoniec naučí plávať, je  veľmi individuálne.

Keďže dieťa všetko opakuje po rodičoch do výučby plávania by sa vraj určite nemali púšťať rodičia , ktorí sami nevedia dobre plávať.

Na plávajúce deti sa bola pozrieť aj redaktorka Petra Dišková:

Súvisiace články