Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pece vo Vítkoviciach vyhasli v roku 1998, turistov lákajú dodnes
Zdielať na

Pece vo Vítkoviciach vyhasli v roku 1998, turistov lákajú dodnes

VÍTKOVICE / Hovoria mu aj Železné mesto. Areál bývalých vysokých pecí Vítkovických železiarní bol ešte pred pár rokmi opustený. Pece vyhasli v roku 1998 a stala sa z nich národná kultúrna pamiatka. Nenechali ju však len tak stáť a hrdzavieť. Urobili z nej štvrté najnavštevovanejšie miesto celej Českej republiky. Dnes je to miesto vedy, zábavy a aj úžasu nad tým, čo človek dokázal vytvoriť.

Vysoké komíny, kilometre potrubia, železné nity. Majestátna industriálna krása.  V roku 1998 sa vysoké pece zastavili a z areálu sa stala národná kultúrna pamiatka. A začali premýšľať, čo s ňou.  

"Mŕtve mesto, metóda posledného dňa, také tie pamiatkárske metódy a ja som sa rozhodol pre opak, že z toho urobíme živé mesto," opisuje generálny riaditeľ Ján Světlík.

TV JOJ

Zákony fyziky

Vo veľkom svete techniky môžete vidieť ako tlačí 3D tlačiareň, pochopiť zákony fyziky, či sa pozrieť do vnútra svojho tela. V druhom múzeu sa budete cítiť ako vo svete Julesa Verna a v dobách dávno aj nedávno minulých. Všetkého sa môžete dotýkať.  

Dokonca tu majú repliku Sputnika, lode, v ktorej Gagarin obletel Zem. Je ale o 10 percent väčšia, ako pôvodná loď, pretože dnešné deti sú väčšie ako bol v tej dobe kozmonaut Gagarin.

Areál od 1. mája otvára špeciálnu vyhliadku, na ktorú sa dostanú aj bežní turisti. Nadstavba má 25 metrov, čiže po roštoch okolo nej chodíte vo výške približne 90 metrov nad zemou. A prečo vlastne nenechali tento areál ako majestátne ale mŕtve železné mesto?

TV JOJ

"Je nutné ľudí ďalej vzdelávať, aby mali vzťah k technike a ku kreatívnemu vzdelávaniu a ja si myslím, že to je asi naše posolstvo, pretože fabriky budú robiť výsledky, zarábať peniaze, ale vzdelaní ľudia nám tu zostanú," myslí si Světlík.

Do Česka sa išla pozrieť redaktorka Veronika Tóthová:

Súvisiace články