Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Plastové riady nahradili ekologickejšie, z obilnín
Zdielať na
Zaujímavosti

Plastové riady nahradili ekologickejšie, z obilnín

ZAMBROW / Pšeničné otruby, ktoré v mnohých mlynoch končia ako dopad, môžu byť veľmi užitočné. Prišiel na to jeden farmár tesne pred krachom. Dnes je z neho úspešný podnikateľ.

Poľský mlynár sa chystá zbaviť svet plastového riadu a nahradiť ho oveľa ekologickejšou alternatívou. taniere, tácky a ďalší kuchynský servis vyrába z obilnín.

"Sú to stopercentné čisté pšeničné otruby, ktoré sú vhodné pre ľudskú konzumáciu. Nepridali sme tam nič, okrem srdca a duše," ozrejmuje vynálezcu riadu z otrúb Jerzy Wysocki.

Novú technológiu si nechal patentovať. Táto výroba vôbec neškodí životnému prostrediu, no má i iné výhody.

"Benefitom taniera z otrúb v porovnaní s ostatnými na trhu je, že do neho môžete dať vriacu vodu. Je pevnejší a stabilnejší. Nedá sa to ani porovnať s plastom či papierom. A navyše veľmi pekne vonia," dodáva Jerzy.

Unikol krachu

Myšlienka, aby urobil z mlynu továreň, zišla Jerzymu na um tesne pred tým, ako jeho podnikanie stihlo skrachovať. Mohla za to rastúca cena pšenice a klesajúca cena múky.

Svojim patentom sa jeho situácia zmenila. Momentálne zásobuje veľkú časť Poľska a chystá sa rozšíriť svoje podnikanie do zahraničia.

Vynaliezavý podnikateľ prišiel na nápad čo s obilím, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články