Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Také zviera neexistuje! Pozrite si kosti morskej kozy na vlastné oči
Zdielať na

Také zviera neexistuje! Pozrite si kosti morskej kozy na vlastné oči

ČUNOVO / Videli ste už niekedy kostru morskej kozy? Že také zviera neexistuje? To máte pravdu, ale jeho kostru môžete aj tak vidieť. V úžasnom prírodopisnom kabinete českého svetoznámeho režiséra Jana Švankmajera. Svoje surrealistické tvory a najmä potvory prišiel ukázať aj na Slovensko.

Prírodopisné kabinety sú väčšinou plné vypreparovaných priam strašidelných zvierat. Takéto ste ale zaručene nikde nevideli. "Je tu doslova prírodopisný kabinet slávneho českého surrealistu, pod ktorého rukami ožívajú predmety, čoho sa dotkne všetko ožije," tvrdí riaditeľ múzea Vincent Polakovič.

Dodávateľ kostier

Používa kosti, parohy, panciere, drápy, ale aj vypchaté zvieratá, či mušle. Niektoré zbiera sám, iné jednoducho kupuje. "Zbieram rôzne prírodniny, mušle, kupujem ich cez internet, mám už dodávateľa kostier, to hromadím a potom z toho vytváram," opisuje autor výstavy Švankmajer.

Všetky vystavené exponáty patria Slovákovi – zberateľovi Ibanovi Melicherčíkovi. "Som sa bál, že ľuďom to bude naháňať zimomriavku a každý po chvíli sa s nimi skamarátil," opisuje Melicherčík.

Deti ho milujú

Je totiž jasné, že Jan Švankmajer nechce desiť.  On sa proste hrá.  A kým dospelí sa niekedy čudujú, deti tieto jeho potvory milujú. "Tam ich baví aj to, že je tam zmena toho, čo poznajú, tú realitu, a tak majú pocit, že to je v podstate zloba," dodáva Švankmajer.

Na výstave bola redaktorka Veronika Tóthová:

Súvisiace články