Oblačno
21°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Modelkám bude váhu určovať zákon, píšu francúzske médiá
Zdielať na
Zaujímavosti

Modelkám bude váhu určovať zákon, píšu francúzske médiá

PARÍŽ / Na módnych mólach v Paríži a ďalších francúzskych mestách sa už nebudú môcť objavovať vychudnuté modelky. Francúzsky parlament v piatok prijal zákon zakazujúci modelingovým agentúram najímať osoby, ktorých telesná hmotnosť v pomere k výške nedosiahne hodnoty nutné pre zachovanie zdravia. Informovali o tom francúzske médiá.

Norma presadená vládnucimi socialistami, ktoré prešla parlamentom napriek nesúhlasu pravicových strán, má podľa predkladateľov ochrániť zdravie a zaistiť odpovedajúci telesný vývoj modelkám, ktoré v súčasnosti často trpia podvýživou.

"Modelingovú činnosť je zakázané vykonávať všetkým osobám, ktorých index telesnej hmotnosti bude pod určenými hodnotami," citoval denník Le Figaro predkladateľov úpravy, socialistického poslanca Oliviera Vérana.

Za porušenie normy, ktoré je súčasťou "protianorektických" úprav zákona o zdraví, hrozí podľa denníka pokuta až do výšky 75 tisíc eur či pol roka väzenie.

Zákaz vychudnutých modeliek

Index telesnej hmotnosti BMI bude teraz musieť u modeliek dosahovať najmenej hodnotu 18. To v praxi znamená, že napríklad pri výške 175 centimetrov musí modelka vážiť najmenej 55 kilogramov, aby spĺňala podmienky zákona.

z.hubpages.com

Predvádzať módu pomocou vychudnutých modeliek už zakázalo napríklad Španielsko, Taliansko či Izrael.

Francúzsky parlament tento týždeň schválil aj inú časť tento právnej úpravy, podľa ktorej je trestným činom podporovanie anorexie napríklad na internete, kde sa objavujú návody na prísne diéty vedúce k ohrozeniu zdravia.

Podľa agentúry AFP vo Francúzsku trpí anorexiou 30 až 40 tisíc ľudí, drvivú väčšinu z nich pritom tvoria ženy. Tento mentálny problém zároveň patrí k psychickým poruchám s najvyššou úmrtnosťou.

Modelky častokrát trpia mentálnou anorexiou, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články