Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Koniec vychudnutých modeliek. Francúzi budú regulovať ich váhu
Zdielať na

Koniec vychudnutých modeliek. Francúzi budú regulovať ich váhu

Zdroj: SITA

PARÍŽ / Francúzska vláda mieni presadiť zákon, ktorý by zakazoval príliš chudé modelky. Umožňoval by pokutovať modelingové agentúry a módne značky, ktoré modelky najímajú. Agentom dokonca môže hroziť väzenie.

Boj proti nebezpečnej anorexii zahájila francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Touraine.

Francúzsko, kde módny priemysel hrá veľkú úlohu , by sa tak pridalo k Taliansku, Španielsku a Izraelu. Tieto štáty prijali zákony proti abnormálne chudým modelkám na prehliadkach a v reklamách, poznamenala agentúra Reuters.

Francúzsko, ktoré je lídrom módneho biznisu, tvorí zhruba 30 percent z módneho trhu, ktorého obraty sa pohybujú rádovo v stovkách miliárd eur. 

Modelky by vo Francúzsku museli predkladať zdravotnú knižku. Tá by dokladovala, že ich index hmotnosti BMI je najmenej 18, čo predstavuje 55 kilogramov pri ich obvyklej výške 1,75 metra.

Väzenie a pokuta

Pokuty za používanie chudších žien v módnom priemysle majú byť až 75 tisíc eur a tresty vo výške až šesťmesačného nepodmienečného väzenia, upresnil denník Le Parisien.

"Je dôležité hovoriť modelkám, že potrebujú dobre jesť a starať sa o svoje zdravie. Má to o to väčší význam, že mladé ženy sa na modelky pozerajú ako na ideály vzhľadu," vysvetlila ministerka televíznej stanici BFM TV. Verí, že nová zákonná úprava začne platiť v dohladnej dobe.

Podľa navrhovateľa zákona, socialistického poslanca a lekára Oliviera Verana je vo Francúzsku je 30 až 40 tisíc osôb, väčšinou neplnoletých, ktoré trpia anorexiou.

Caro mala 25 kilogramov

Diskusia v krajine prepukla hlavne potom, čo v roku 2010 zomrela na anorexiu mladá francúzska modelka a herečka Isabelle Caro, ktorá sa angažovala proti tejto chorobe vo svete modelingu. Zvlášť pôsobivá bola jej kampaň formou veľkých plagátov, na ktorých odhalovala svoje zúbožené telo. Krátko pred smrťou vážila len 25 kilogramov.

Anorexia spočíva v úplnom odpore pacienta k jedlu. Je mu zle alebo sa cíti neustále sýty. Môže to zájsť až k podvýžive a rôznym zdravotným problémom spojeným s podvýživou.

Modelka a herečka Isabelle Caro vážila pred smrťou 25 kilogramov:

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy