Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Briti predávajú podmorskú železnicu, chcú znížiť štátny dlh
Zdielať na

Briti predávajú podmorskú železnicu, chcú znížiť štátny dlh

LONDÝN / Britská vláda sa rozhodla privatizovať svoj podiel v spoločnosti, ktorá prevádzkuje vlaky pod Lamanšským prielivom. Štyridsaťpercentný podiel predáva za 757,1 miliónov libier. Podľa britského ministra financií tým vláda chce zníži štátny dlh.

Britský prístav Dover a francúzske mesto Calais spája takzvaný Eurotunel. Vlaky spoločnosti Eurostar podmorským tunelom prevážajú cestujúcich medzi Anglickom a kontinentálnou Európou. Firma tak konkuruje trajektom a lietadlám.

Vlaky Eurostar ročne prepravia 10 miliónov ľudí. Zisk spoločnosti sa pohybuje okolo 50 miliónov libier.

Novým vlastníkom britského štyridsaťpercentného podielu v Eurostare sa stane britsko-kanadské konzorcium firiem, ktoré zaň zaplatí 757,1 milióna libier.

Dvadsaťpäť libier za cestujúceho

Zvyšných šesťdesiat percent akcií majú francúzske a belgické štátne železnice. Eurostar je pritom jediná spoločnosť, ktoré v tuneli prevádzkuje osobné vlaky a za každého cestujúceho platí 25 libier.

Okrem osobných vlakov tunel používajú i súpravy, ktoré prevážajú osobné autá.

Podľa britského servera BBC News minister financií George Osborne k privatizácii podielu v podmorskej železnici povedal, že je to veľmi dobrý obchod. "Budeme môcť znížiť štátny dlh," uzavrel.

Z Londýna do Paríža len za niečo viac ako dve hodiny, pozrite sa:

Súvisiace články