Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Rus a Američan nasadli do balóna a preleteli 8 400 kilometrov
Zdielať na
Zaujímavosti

Rus a Američan nasadli do balóna a preleteli 8 400 kilometrov

LOS ANGELES / Duo skúsených balónových letcov zo Spojených štátov a Ruska sa zapíše do histórie. Chce prekonať rekordnú vzdialenosť absolvovanú v teplovzdušnom balóne.

Troy Bradley z Nového Mexika a Rus Leonid Ťjuchťajev vyrazili v sobotu z Japonska s cieľom doletieť ďalej, než doteraz jediný transpacifický let v roku 1981. Okrem najväčšej vzdialenosti preletenej naraz teplovzdušným balónom chcú prekonať aj rekord v dobe strávenej vo vzduchu bez pristátia.

Doteraz najdlhšie trvajúci súvislý let, ktorý počas prvého balónového preletu cez Atlantik zabral trojici pilotov v roku 1978 celých 137 hodín, bol medzi znalcami teplovzdušných balónov považovaný za neprekonateľný. Američan s Rusom ho pokoria v piatok ráno miestneho času (popoludní SEČ).

Zmeny počasia

Dvojica chcela pôvodne pristáť v USA či Kanade, kvôli zmenám počasia mieri na územie mexického poloostrova Baja California, kde by mala dosadnúť v sobotu.

Rekordným letom chce vraj vzdať hold dávnym balónovým letcom. Tradíciu ctia napríklad aj tým, že vo svojom technológiami naplnenom balóne nepoužívajú moderný propánový pohon typický pre hybridné balóny, s ktorými sa dá uletieť veľká vzdialenosť a vydržať vo vzduchu ďalej.

Pozrite si video z letu:

Zdielať na

Súvisiace články