Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Pohľad na slávny balkón Rómea a Júlie už nebude zadarmo
Zdielať na

Pohľad na slávny balkón Rómea a Júlie už nebude zadarmo

Zdroj: ISIFA

VERONA / Hrdinka Shakespearovej milostnej drámy Júlia čakala na svojho Rómea na balkóne v talianskej Verone. Doposiaľ sa mohli pohľadom na slávne miesto kochať turisti zdarma. Mesto sa ale rozhodlo vstup na dvor domu spoplatniť.

Slávny balkón patrí k najväčším atrakciám Verony. Každý rok sa na neho príde pozrieť približne 1,5 milióna ľudí z celého sveta. Je paradoxné, že ho postavili dávno po tom, čo dráma Williama Shakespeara uzrela svetlo sveta.

Spisovateľ pri písaní svojej hry zasadenej do severotalianskeho mesta Verona nemal na mysli žiaden konkrétny dom. Miestni ale tradíciu dodržiavajú.

Jeden z najznámejších milostných príbehov

Turisti si tak môžu prehliadnuť dom Rómea i Júlie. Za vstup do sídla Kapuletovcov sa platí šesť eur. Po novom sa bude vstupné vo výške 2,50 eura vyberať i za prehliadku dvora s balkónom a Júliinou sochou.

SITA

Divadelná hra Rómeo a Júlia mala premiéru v roku 1595. Milostná tragédia o nenaplnenej láske dievčaťa z rodu Kapuletovcov a chlapca z rodu Montekovcov, medzi ktorými sa tiahne dávny sport, je jedným z najznámejších milostných príbehov v histórii svetovej drámy.

Súvisiace články