Jasno
13°
Bratislava
Večera à la Harry Potter? Na internáte univerzity Oxford bežná vec
Zdielať na

Večera à la Harry Potter? Na internáte univerzity Oxford bežná vec

Zdroj: noviny.sk

OXFORD / Každý večer sa študenti internátu Christ Church na univerzite v britskom Oxforde oblečú do akademických hábitov a spoločne sadajú k dlhým stolom v obrovskej jedálni, aby sa navečerali. Táto tradícia nie je zďaleka jedinou, ktorá je na jednej z najväčších a zároveň najkonzervatívnejších internátov dodržiavaná.

Miesto je navyše známe tým, že tu študovalo 13 britských premiérov a poslednou dobou možno ešte známejší vďaka tomu, že sa v priestoroch internátu natáčali filmy o kúzelníckom učňovi Harrym Potterovi.

"S naším internátom je to tak, že všetci hovoria, že ho nemajú radi, ale každý by chcel byť z Christ Church," ozrejmil český študent bývajúci na slávnom internáte Jan Václav Nedvídek.

Internát založil Thomas Wolsey, lord kancelár a arcibiskup z Yorku. Plánoval jeho veľkolepú výstavbu, no kým stihol svoj zámer dokončiť, upadol v nemilosť. V roku 1531 tak bol internát zrušený a nasledujúci rok obnovený ako internát kráľa Henricha VIII, ktorému pripadol majetok zabavený po smrti Wolseya.

"Vždy som si myslel, že štúdium je jednou z najdôležitejších vecí v živote, a preto som si prial, aby som mohol študovať na dobrej univerzite. Keď prišlo obdobie prihlášok, povedal som si, prečo by som nemohol študovať na jedne z tých najlepších," opisuje svoju voľbu študent bakalárskeho štúdia politológie, filozofie a ekonómie.

Štyridsať internátov

Internát si každý vyberá už pri prihlásení sa na samotnú univerzitu. Oxfordská univerzita má celkom takmer 40 internátov. Každá prihláška pritom nie je spracovaná a hodnotená univerzitou ako celku, ale práve jednotlivými internátmi.

"Internát je absolútne zásadný pre život a skúsenosť každého študenta a život na nich sa veľmi líši. Ja som sa rozhodol pre Christ Church, pretože som chcel byť na jednom z najrešpektovanejších internátov s najväčšou tradíciou," dodáva.

"Christ Church bola tradične vždy veľmi aktívna politicky, čo mi bolo sympatické. Keď k tomu človek pridá krásu budovy a špecialistov na stredovekú filozofiu, ktorí tu bývajú, moja voľba bola jasná," vysvetľuje.

Dodržiavanie tradícií

Pretože je Christ Church veľmi honosným internátom plným histórie, dodržiavajú sa tu i najrôznejšie starobylé tradície.

"Možno jedna z najkurióznejších je tá, že existuje zvláštny Christ Church čas, ktorý je o päť minút pozadu oproti zvyšku Británie. Všetky internátne udalosti tak vždy začínajú o päť minút neskôr," popisuje.

Len jedáleň, v ktorej sa študenti každý večer spoločne s profesormi schádzajú na večeru, nie je mnohým neznáma. Priaznivci filmov o Harrym Potterovi ju poznajú z fiktívnej školy čarov a kúziel v Bradaviciach. Vo filmoch sa pritom objavili i niektoré časti internátu.

Práve preto prichádzajú každoročne do Christ Church davy turistov. Pre študentov to ale má i svoje výhody. Vedenie internátu venuje peniaze zo vstupného do rozvoja internátu a samotných študentov, čo znamená, že majú k dispozícii lacné ubytovanie i jedlo. Napríklad trojchodová večera stojí len 2,20 libier (2,82 eur).

Náročné štúdium

Štúdium je veľmi náročné a spôsob výuky odlišný od ostatných svetových univerzít s výnimkou Cambridge.

"Založený je na takzvaných tutorials. Každý tutorial trvá približne jednu hodinu a ide o stretnutie profesora so študentom, jeden na jedného," vysvetľuje študent.

Každý študent dostane na tomto stretnutí zadanie eseje, ku ktorej dostane zoznam literatúry a ktorej tému si následne musí naštudovať sám.

"Vzhľadom na to, že v priemere máme dva tutorialy týždenne, tak za týždeň musíme prečítať približne osem až desať kníh a napísať niečo medzi 4000 a 5000 slovami," dodáva.