Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Informatičiek je ako šafránu, firmy sa o ne bijú
Zdielať na

Informatičiek je ako šafránu, firmy sa o ne bijú

BRATISLAVA / Informatici sú stále na trhu žiadaní. Firmy si ale stále častejšie žiadajú do tímov ženy. Tie na Slovensku informatika neláka, hoci uplatnenie by mali isté.

Informatičiek je ako šafránu. Ročne ich na Slovenskej technickej univerzite v Bratislave skončí len približne desať.

Po nežnejšom pohlaví je dopyt nielen na školách, ale i vo firmách. "Ženy majú elementy ako intuícia či emócia. To sú práve veci, ktoré nám pomáhajú samotnú kvalitu kolektívu udržovať, ale tiež ovplyvňovať hospodárske výsledky pozitívnym spôsobom," vysvetlil generálny riaditeľ IT spoločnosti Martin Sůra.

Mužské povolanie

Dievčatá zväčša odrádza pohľad okolia na takéto profesie. Náročné je i štúdium.

"Dievčatá sa boja matematiky a programovania. Sú to trošku predsudky. Častokrát to kazia i rodičia, ktorí namiesto podpory, vyjadrujú svoj názor, že prečo to ísť študovať, keď sú to chlapské povolania," ozrejmuje koordinátorka projektu Petra Kotuliaková.

Slovenská technická univerzita sa momentálne snaží na IT odbory nalákať čo najviac dievčat. Chcú ukázať, že študovať informatiku nie je žiadna hanba.

"Chalani sú radi, keď nás majú v krúžku. Snažia sa nám pomôcť, keď treba," priznáva študentka Jana. "Sú milí a správajú sa k nám inak, keďže je nás menej," dodala študentka Dominika.

Súvisiace články