Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Na Slovensku zmizla stredná trieda, najlepšie sa majú IT-čkári
Zdielať na

Na Slovensku zmizla stredná trieda, najlepšie sa majú IT-čkári

BRATISLAVA / Ekonomickí analytici a sociológovia tvrdia, že stredná vrstva už z niektorých miest úplne zmizla. Obyvatelia Slovenska sa delia na bohatých a chudobných.

"Do strednej triedy môžeme zaradiť ľudí, ktorí po zaplatení výdavkov majú aspoň jednu tretinu peňazí na voľné míňanie," hovorí Martin Kahanec z Európskeho inštitútu práce.

Hladové doliny

Slovenským príkladom človeka zo strednej vrstvy je dnes muž, ktorý pracuje v IT biznise. Aspoň raz do roka sa dostane na dovolenku k moru, má vlastné auto a jeho mesačný príjem je 1 500 eur.

Mestá, kde zrejme naozaj stredná trieda zmizla sú mimo ekonomických ťahov. Napríklad Revúca, Poltár či Snina.Tu sa zvyšuje sociálne napätie, kriminalita, etnické napätie. Znižuje sa participácia vo voľbách, pretože ľudia sú už deprimovaní a nevidia šancu na zlepšenie. 

noviny.sk

Pracujúca chudoba

O našej ekonomike vieme, že je úzko previazaná s tou nemeckou. Zásadný rozdiel je však v tom, že nemecká stredná vrstva je tá najrozšírenejšia. "Stredná trieda stabilizuje spoločnosť. Dáva jej kľud," tvrdí Kahanec.

Kým stredná trieda zaniká, rozmáha sa nová vrstva. Vrstva pracujúcich - chudobných. "Môžete pracovať a to aj udržateľne, že vám nehrozí strata zamestnania a napriek tomu si nemôžete dopriať žiadne iné benefity. Reálne patríte medzi chudobných," dodáva Kahanec z Európskeho inštitútu práce.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy