Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Richter môže pripraviť o prácu dvadsať tisíc ľudí
Zdielať na

Richter môže pripraviť o prácu dvadsať tisíc ľudí

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) a Asociácii zamestnávateľských zväzov a združení Slovenska (AZZZ) vyzývajú ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera, aby stiahol z ďalšieho legislatívneho procesu navrhované zmeny v agentúrnom zamestnávaní.

Pripravované novely Zákonníka práce a zákona o službách zamestnanosti podľa zamestnávateľov fakticky rušia agentúrnu prácu na Slovensku, čím môžu priamo pripraviť o prácu až dvadsať tisíc ľudí. "Ministerstvo práce týmto návrhom plní požiadavku odborárskych funkcionárov," povedal na tlačovej besede prezident republikovej únie zamestnávateľov Marián Jusko.

Odborári totiž podľa Juska vidia riešenie v tom, aby sa maximálne obmedzilo agentúrne zamestnávanie a prijímanie ľudí sa riešilo cez štandardné zamestnanecké vzťahy. "To, samozrejme, nie je možné," upozornil šéf RÚZ. Ak by podľa zamestnávateľov prišlo o prácu dvadsať tisíc agentúrnych zamestnancov, štát by cez dane, odvody a dávky v nezamestnanosti prišiel o desať miliónov eur mesačne.

Nestabilita právneho systému

Navrhované zmeny podľa prezidenta únie obmedzia flexibilitu trhu práce. Rezort práce a sociálnych vecí podľa Juska predstavil návrh novely Zákonníka práce bez dopadovej štúdie.

"Ministerstvo nepredstavilo uvažované dopady, ani počet pracujúcich v tejto forme zamestnania, ani to, aké to bude mať dopady na zamestnanosť," upozornil. Takýto návrh podľa Juska len potvrdzuje veľkú nestabilitu právneho systému na Slovensku. "Ani nie po roku a pol od účinnosti Zákonníka práce sa pristupuje k zásadnej zmene dočasného zamestnávania," tvrdí.

Navrhované zmeny Jusko označil za zásadný zlom v dočasnom agentúrnom zamestnávaní. Upozornil na to, že sa diskutuje o ďalšom zvýšení minimálnej mzdy, čo vyvolá vyššie náklady pre zamestnávateľov.

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Slovenska Rastislav Machunka poukázal na navrhovanú nemožnosť prideľovať ľudí pracujúcich na živnosť na základe zmluvy o dodaní služby firme, ktorá má rovnaký alebo podobný predmet podnikania. "Ak takéto pridelenie ľudí nebude správne naformulované, tak hrozí, že napriek tomu, že nemá nič spoločné s agentúrnym zamestnávaním, tak s tým budú mať problémy," povedal.

Avizované zmeny podľa únie aj asociácie zásadne narúšajú flexibilitu zamestnávania. "V mnohých ustanoveniach sú nevykonateľné, prekračujú rámec ústavy, európskej legislatívy a ďalších medzinárodnoprávnych záväzkov," tvrdia zamestnávatelia.

Ako príklad uvádzajú zrušenie možnosti opakovaného uzatvárania pracovného pomeru na určitý čas prostredníctvom zavedenia limitu dvakrát za jeden rok, pričom u klasického zamestnanca je to dvakrát počas dvoch rokov. "Ide teda o oveľa prísnejšie obmedzenie než pri bežnom zamestnancovi," tvrdia zamestnávatelia.

Zmeny v zákonníku práce

Rezort práce a sociálnych vecí pripravuje návrh novely Zákonníka práce, ktorým sa majú od začiatku budúceho roka sprísniť podmienky agentúrneho zamestnávania.

Ako minulý týždeň uviedol štátny tajomník rezortu práce a sociálnych vecí Branislav Ondruš, jednou zo zmien bude zavedenie princípu spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry dočasného zamestnávania za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníka.

Od začiatku budúceho roka by sa tiež mala zaviesť prezumpcia dočasného pridelenia. Tá má spočívať v tom, že ak výkon práce napĺňa všetky znaky agentúrneho zamestnávania, bude sa táto práca považovať za dočasné pridelenie zamestnanca užívateľskému zamestnávateľovi.

Medzi tieto znaky má patriť vykonávanie práce v užívateľskej firme s jej nástrojmi, v jej priestoroch, na pokyny pracovníka užívateľskej firmy a to, že obe firmy, ktoré uzavreli obchodnú zmluvu, majú rovnaký alebo podobný predmet podnikania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy