Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Robert Fico neplánuje znižovať DPH
Zdielať na

Robert Fico neplánuje znižovať DPH

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Predseda vlády Robert Fico neplánuje znižovať sadzbu dane z pridanej hodnoty z dvadsať na devätnásť percent. Takéto zníženie by podľa neho neprinieslo zníženie cien. Novým zákonom však chce zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku.

Zvýšenie DPH prinieslo do štátneho rozpočtu zhruba dvesto miliónov eur. Tých sa terajšia vláda nechce vzdať.

"Moja vláda, či prvá alebo druhá, nikdy nezvyšovala DPH. A nikdy zvyšovať nebude. Ak znížite DPH, nemá to absolútne žiadny vplyv na ceny, lebo obchodníci ceny neznížia, čiže vlastne darujete dvesto miliónov eur obchodníkom," objasnil Fico. 

Otázka je podľa Fica jednoduchá. "Dáme dvesto miliónov obchodníkom alebo dvesto miliónov zo štátneho rozpočtu rozdelíme na pozitívne programy pre ľudí?" pýta sa. Premiér sa prikláňa k tomu, aby sa peniaze rozdelili medzi ľudí. Vláda však ešte čaká na vyjadrenie ministerstva financií. 

Fico čaká na hlásenia

Robert Fico taktiež vyhlásil, že sa pripravuje nový zákon o verejnom obstarávaní, ktorý by mal zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku. "V tomto smere robíme ďalšie a ďalšie kroky, ktoré budú viesť k väčšej miere transparentnosti," uviedol.

Ak podnikatelia podľa neho hovoria v tejto oblasti o korupcii, je pripravený stále ich vypočuť. "Moje telefónne číslo je dostatočne známe. Všetci rozprávajú o korupcii a nikto nič nehlási. Takže, ak má niekto problém s korupciou, úrad vlády je v telefónnom zozname. Ak niekto chce hovoriť o korupcii, tak nech zdvihne telefón a nech mi zavolá," dodal Fico.

Štefanec reaguje

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca Robert Fico len potvrdzuje, že jeho kabinet nie je schopný zodpovedne hospodáriť. Celú ťarchu presúva na ľudí. "Robert Fico už nechce dodržať ani platný zákon, podľa ktorého sa má daň znížiť, ale neustále chce len vyššími daňami ľuďom brať viac," uviedol.

Na Slovensku momentálne nepotrebujeme viac prerozdeľovania, ale dodržiavanie pravidiel. "Nepotrebujeme ani nové dane, ako to premiér avizuje. Riešením sú potrebné reformy, ktoré na Slovensku zastali s nástupom Roberta Fica," tvrdí Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy