Polojasno
20°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Deň daňovej slobody je tu. Začíname robiť na seba
Zdielať na

Deň daňovej slobody je tu. Začíname robiť na seba

BRATISLAVA / Niektoré organizácie každoročne vyhlasujú takzvaný Deň daňovej slobody, aby sme si uvedomili, koľko práce a času nás stojí štát. Tento deň rozdeľuje rok na dve obdobia, a to na obdobie kedy otročíme na štát a na to, kedy robíme na seba.

Pol roka na štát

Existujú rôzne metodiky a výpočty na vyrátanie dňa v roku, dokedy robíme na štát a odkedy na seba, rodinu a zveľaďovanie svojho bohatstva. Jednu priniesli aj nadácia F. A. Hayeka a Združenie daňových poplatníkov Slovenska.

Deň daňovej slobody prišiel tento rok v pondelok 2. júna. Minulý rok pripadol na 3. júna, v roku 2012 na 1. júna.

Najlepší z tohto pohľadu bol rok 2008, kedy tento deň bol už 22. mája. Naopak najhoršie to bolo v roku 2000, kedy Deň daňovej slobody padol až na 9. júna. "V roku 2008 sme mali rekordný rast HDP a zároveň vláda vtedy nemíňala až tak veľa, " objasnil ekonomický analytik Matúš Pošvanc.

Oproti minulému roku nastalo mierne zlepšenie. "Hlavný posun nastal kvôli tomu, že sa zvýšil HDP o dve percentá, čo s verejnými výdavkami, ktoré tiež rástli, spôsobilo, že pomer prerozdeľovania medziročne poklesol," vysvetlil ekonomický analytik Martin Reguli.

Analytici vypočítali, že v roku 2013 štát bral pracujúcim ľuďom z každého eura 41 centov. 

Práca načierno

Podľa nedávneho prieskumu agentúry Focus je 47 percent ľudí ochotných pracovať načierno. 

Jednoznačným "áno" odpovedalo 21 percent respondentov, z toho väčšinu tvoria študenti a ľudia, ktorí majú čistý mesačný príjem domácnosti nižší ako 500 eur. S možnosťou "skôr áno" sa stotožnilo 26 percent opýtaných. 

Bez zmluvy by podľa prieskumu určite nepracovalo 26 percent účastníkov prieskumu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy