Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Menový fond nám vyčíta nezamestnanosť a odvody
Zdielať na

Menový fond nám vyčíta nezamestnanosť a odvody

BRATISLAVA / Máte vysokú nezamestnanosť a problémy najmä s dlhodobou nezamestnanosťou a s nezamestnanosťou mladých. Popracujte na odvodoch, ktoré sťažujú podnikanie a popasujte sa s regionálnymi rozdielmi v krajine. Tak hodnotí stav našej ekonomiky misia Medzinárodného menového fondu. Uznala ale, že Slovensko má aj plusové body.

Po dvojtýždňovej misii na Slovensku predstavil Medzinárodný menový fond (MMF) svoju správu o vývoji ekonomiky. Predstavitelia misie MMF konštatovali, že dynamika hospodárskeho rastu na Slovensku sa bude zrýchľovať a jeho štruktúra bude vyvážená.

Ekonomický rast

Závery misie potvrdili zrýchlenie ekonomického rastu na Slovensku, ktorý je jedným z najdynamickejších v Európe. Očakáva sa, že nárast domácej spotreby po dvoch rokoch poklesu a zlepšujúce sa podmienky obchodných partnerov Slovenska povedú k rastu na úrovni takmer 2,5 percenta v roku 2014 a tri percentá v strednodobom výhľade.

"Môžem vyjadriť radosť, že informácie MMF sa zhodujú s našou makroekonomickou prognózou, a že naše videnie lepšej budúcnosti Slovenska je podobné," uviedol minister financií Peter Kažimír. "Taktiež ma teší, že MMF uznáva výsledky ozdravovania verejných financií, ktoré sme dosiahli v posledných dvoch rokoch."

Nedávny nárast domáceho dopytu by mal podľa záverov misie posilniť dôveru a vyvolať ďalšie investície, pričom priaznivé bude aj pôsobenie zdravého bankového sektora. Existuje však aj riziko, že ak sa geopolitické napätie medzi Ruskom a Ukrajinou zintenzívni, Slovensko môže byť zasiahnuté šokmi z dodávok energií.

"Môžeme potvrdiť silný záväzok plniť fiškálne ciele. Aj napriek značnému pokroku ale výzvy vo fiškálnej politike pretrvávajú," tvrdí šéf misie MMF na Slovensku James John. "Od roku 2009 sa deficit znížil o približne 5 percentuálnych bodov na 2,8 percenta HDP v roku 2013 – pod hranicu, ktorá vyraďuje krajinu z procedúry nadmerného deficitu v EÚ. Dlh Slovenska je pod kontrolou a trhové podmienky umožnili splatnosť na nižších úrokových sadzbách, dodal.

Hlavnou prioritou by malo byť do budúcnosti posilnenie príjmov s cieľom zníženia rizík z nadmerného spoliehania sa na znižovanie výdavkov.

Aj výčitky

Misia nám na druhej strane vyčítala vysokú nezamestnanosť mladých či regionálne rozdiely. Kým v Bratislave je nezamestnanosť šesť percent, na východe Slovenska sa pohybuje okolo dvadsať percent.

Medzinárodný menový fond nám vyčíta aj vysoké odvody, ktoré sťažujú zamestnávanie a zväzujú ruky podnikateľom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy