Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda pomáha firmám viac ako treba, myslia si analytici
Zdielať na

Vláda pomáha firmám viac ako treba, myslia si analytici

BRATISLAVA / Podľa analytikov sa štát nevie odpútať od kupovania investorov cez štátne stimuly. Vláda vraj prideľuje dotácie firmám, ktoré by na trhu nemali už dávno čo robiť a umelo ich udržiava pri živote. Na znižovanie štátnych dotácii tlačí aj Európska únia.

Analytici kritizujú spôsob výberu firiem, ktoré dostávajú od štátu peniaze na svoj chod.

"Stimuly v okolitých krajinách sú, musíme ich mať aj my," myslí si minister hospodárstva Tomáš Malatinský.

S týmto zásadne nesúhlasia analytici. Na Slovensku boli totiž roky, kedy niektoré firmy vraj dostali od štátu príliš veľa.

"Dvadsať percent toho, čo sa vyzbieralo od všetkých firiem na daniach, išlo na štátnu pomoc, čo už je teda pomerne slušná čiastka," hovorí Martin Vlachynský z Inštitútu ekonomických a sociálnych štúdií.

Podnikanie vonku

Na tých, ktorí pomoc nedostali, to môže pôsobiť demotivujúco. Napriek tomu ministerstvo hospodárstva so stimulmi problém nemá a plánuje v nich pokračovať aj naďalej.

"Niektoré spoločnosti nám vytýkali, že naše stimuly sú prísnejšie. V susedných krajinách sú benevolentnejšie, čo ich potom vedie k tomu, aby svoje ďalšie podnikanie realizovali v inej krajine. Musíme sa tomu prispôsobiť,"
obhajuje stimuly Malatinský.

"Tento rok sme videli sedem veľkých investičných stimulov, minulý rok to bolo zhruba jedenásť - dvanásť. Nevieme sa odpútať od  kupovania investorov,"
tvrdí Vlachynský.

Menšie dotácie

Na znižovanie štátnej pomoci tlačí už aj Európska komisia. Podľa nej má štát dotovať firmy menej.

"Upravujeme maximálnu výšku pomoci pre investorov, v súčasnosti ju máme v medzirezortnom pripomienkovom konaní," informoval hovorca ministerstva hospodárstva Stanislav Jurikovič.

"Niektoré firmy ich dostali dva - trikrát a dokonca v jednom prípade to bolo až štyrikrát," poznamenal Vlachynský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy