Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ekonomika rastie, Kažimír sľubuje prácu
Zdielať na

Ekonomika rastie, Kažimír sľubuje prácu

BRATISLAVA / Bude viac práce a vyššie mzdy, porastie ekonomika a bude, ako ešte po kríze nebolo. sľubuje minister financií Peter Kažimír. Slovensko má podľa neho druhý vrchol krízy už za sebou.

Ekonomika porastie skoro 2,5-percentným tempom. Dariť sa vraj má aj exportným partnerom. "Tým viac bude práce pre naše fabriky a práce celkovo," vyjadril sa minister financií Peter Kažimír.

"O pol percenta stúpne tento rok zamestnanosť. Predstavuje to asi desaťtisíc nových pracovných miest," ozrejmil riaditeľ Inštitútu finančnej politiky ministerstva financií Martin Filko.

Viac pracovných ponúk

Pozitívne zmeny zaznamenal aj najväčší pracovný portál. Ľuďom sa konečne dýcha o čosi lepšie. "Ponúk na pracovnom portáli máme v podstate viac o pätnásť percent v porovnaní s minulým rokom. Tento rast vidíme dlhodobo," uviedla hovorkyňa portálu Profesia.sk Marcela Glevická.

Pracovné ponuky pribúdajú aj v odvetviach, ktorých sa kríza dotkla najviac. "Ide o súkromný sektor či priemysel," dodáva Filko.

Lepšia životná úroveň

Podľa prognóz by životná úroveň mala byť najlepšia od krízového roku 2008. Od začiatku roka stúpa tiež domáca spotreba. "Aj keď to ľudia naozaj ťažko priznajú, ale štatisticky sú ceny potravín nižšie," konštatuje Kažimír. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy