Polojasno
17°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Slovensko má najrýchlejších hrobárov
Zdielať na

Slovensko má najrýchlejších hrobárov

TRENČÍN / Na Slovensku sú najrýchlejší hrobári. Taký je výsledok súťaže v tom, kto najrýchlejšie vykope hrob. Slovenský dvojčlenný tím to v konkurencii zo Slovenska, Česka, Poľska a Maďarske zvládol za 82 minút.

Víťazi kopú hroby niekoľko rokov a tvrdia, že je to práca ako každá iná. V rámci súťaže muselio hrobári zo štyroch krajín vykopať čo najrýchlejšie hrob hlboký 165 centimetrov, široký 80 centimetrov a dlhý dva metre.

Práca s ľuďmi

Každý jeden z nich už vykopal desiatky hrobov. Teraz si však mohli zmerať navzájom svoje sily. "Baví ma to. Je to práca s ľuďmi a pre ľudí," hovorí český hrobár Petr Havel.

"Pohreb je jednorázová záležitosť. Všetko musí byť na sto percent,"
hovorí hrobár Ján Šesták

Veselé situácie

Napriek tomu, že kopú na cintorínoch a zúčastňujú sa pohrebov, často zažívajú aj veselé situácie. V jednom prípade sa im stalo, že do jamy počas pohrebu spadol sám farár. "Bol tam blatistý terén, šmyklo sa mu a spadol. Vytiahli sme ho a pohreb pokračoval ďalej," opisuje Šesták.

Víťazný tím zo Slovenska vykopal hrob za hodinu a 22 minút. "Prišli sme vyhrať a sa nám to aj podarilo," hovorí Pavol Herák.

Súvisiace články