Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Po šiestich rokoch vracajú adoptované deti z Ruska. Rodičia sa boja o život
Zdielať na
Zaujímavosti

Po šiestich rokoch vracajú adoptované deti z Ruska. Rodičia sa boja o život

Zdroj: ISIFA

WASHINGTON/MOSKVA / Americký pár, ktorý si adoptoval deti z Ruského detského domova, s apo šiestich rokoch rozhodol, že ich chce vrátiť. Ako dôvod uviedli náhradní rodičia obavy o svoje životy.

Americký manželský pár si ešte v roku 2008 adoptoval dve deti z ruského sirotinca. Teraz ich chce vrátiť spať.

Ako dôvod adoptívni rodičia uviedli, že deti trpia vážnymi duševnými problémami a opakovane sa im vyhrážali, že ich zabijú. Vyšetrovanie preukázalo, že deti boli pred adopciou zjavne zneužívané. Navyše vysvitlo, že to ani nie sú súrodenci, ako uvádzali ich záznamy.

Zákaz adopcií

Prípad však hádže pochmúrne svetlo na adopcie ruských detí americkými rodinami. Sudca, ktorému bol prípad pridelený, tvrdí, že prípady ako tento nie sú neobvyklé. Približne 20 percent všetkých adoptovaných detí trpí rozvojovými problémami.

Zástupca amerických úradov sa rodičov zastáva.

"Bez správnych informácií o deťoch adoptívni rodičia nezvládajú situáciu a nedostáva sa im ani potrebná podpora," uviedol pre médiá.

V posledných dvadsiatich rokoch zomrelo v USA osemnásť detí v dôsledku násilia, ktorého sa dopustili ich adoptívni rodičia.

V minulom roku ruská vláda zakázala adopcie svojich sirôt do USA. Bola to odpoveď ruského režimu na americké sankcie.

Podľa UNICEF je na svete približne stošesťdesiat miliónov sirôt, z toho 660 tisíc žije v Rusku. Do roku 2013 si ich mohli adoptovať americkí občania a umožniť im tak život v usporiadanej rodine.

Zdielať na

Súvisiace články