Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Podivné adopcie v Anglicku. Za 3 roky možno až 120 prípadov!
Zdielať na

Podivné adopcie v Anglicku. Za 3 roky možno až 120 prípadov!

Už niekoľko dní sledujeme osud slovenského páru, ktorému v Británii odobrali deti. Rodín s podobným osudom sú desiatky. Oficiálne nám to potvrdilo ministerstvo rodiny. Nedeje sa to pritom iba Rómom. Ozývajú sa nám aj nerómske matky, ktoré s plačom prosia, aby sme neprezradili ich identitu. Britské súdy by totiž medializáciu potrestali odobratím detí navždy. Tieto prípady majú jedno spoločné - nikto zo Slovenska im nepomohol.

Rodičia, ktorí sa nám ozývajú, hovoria o absolútnej ignorácii tohto centra. To je pritom jediným partnerom pre Britov. Tamojšie úrady s nikým iným v týchto veciach nekomunikujú.

Za tri roky neprišla žiadna pomoc!

Centrum patrí pod ministerstvo rodiny. Podľa záznamov za posledné tri roky nikto nevycestoval do Anglicka, aby pomohol rodičom s podobným osudom. Vo výročných správach centrum nemá žiadnu takúto služobnú cestu. Nová riaditeľka je vo funkcii mesiac. Mimo kamery potvrdila šokujúce informácie, ktoré sme mali zatiaľ len od rodičov. "Aj vedenie ministerstva bude zaujímať dôvod, prečo sa tieto prípady dostali až do takéhoto vážneho stavu," informuje hovorca MPSVaR SR Michal Stuška.

Britská sociálka obchádzala tú našu...

Podľa našich informácií dokonca britská sociálka obchádzala našu a neraz jej úradníci vycestovali na Slovensko, aby u nás preverovali podmienky, v akých deti žijú. To je ale úlohou nášho centra. Nejde pritom len o rómske deti. Michal Stuška: "Áno, toto centrum eviduje 30 spisov, každý jeden spis znamená jednu rodinu."

Deti ponúkané na internete na adopciu!

Podarilo sa nám zistiť, že v žiadnom z týchto prípadov nejde o rodiny s jedným alebo dvoma deťmi. Vždy ide o tri až štyri deti. Môžeme si preto myslieť, že takto britské úrady slovenským rodičom odobrali len za posledné tri roky 90 až 120 detí! To, že sa deti následne ponúkajú na internete na adopciu, šokovalo aj vedenie ministerstva. Tu už končia dohady o rómskom probléme. Nepriamo nám riaditeľka mimo kamery potvrdila aj to, že úrady už konajú automaticky bez toho, aby sa reálne veci šetrili.

Riaditeľka centra vycestuje do Anglicka

Hovorca ministerstva Michal Stuška: "V ďalších prípadoch existuje reálna šanca, že ten proces v neprospech rodičov týchto detí bude teraz veľmi rýchly." Precedensy, podľa ktorých tamojšie súdy rozhodujú, totiž môžeme rátať na stovky. Aj preto cestuje riaditeľka tohto centra na budúci týždeň do Anglicka a bude žiadať Britov, aby odkryli spisy všetkých slovenských rodín.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Dievčatko_od chrbta_češe vlasy

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy