Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Angličania expresne brali deti aj iným, nielen Rómom!
Zdielať na

Angličania expresne brali deti aj iným, nielen Rómom!

Už niekoľko dní televízia JOJ sleduje priamo vo Veľkej Británii boj slovenských rodičov o ich päť detí. Prišli o ne za viac ako podozrivých okolností. A to na základe rozhodnutia súdu a snahy sociálnej pracovníčky. Podobných sporných prípadov a zúfalých rodičov je však podstatne viac.

25 ďalších prípadov

Po niekoľkých dňoch Veronika Čonková konečne uvidela svoje deti. Stretnutie trvalo presne 90 minút. Umožnili jej to britské úrady na základe predbežného rozhodnutia súdu. "Chceli ísť s nami, plakali. Chlapec ma chytil za tričko a ťahal, že ide so mnou," opisuje Čonková. "Chceme len, aby nám ich vrátili a my odídeme naspäť na Slovensko."

Zistili sme, že nejde o jediný prípad. Za posledné tri roky evidujú naše úrady 25 takýchto prípadov. Nevieme, či je to 25 detí, alebo 25 prípadov, no existuje podozrenie.

Dcéru už dodojčila

"Boli sme ako figúrky, nikto sa nás na nič nepýtal, nenechali nás nič povedať," hovorí mama Veronika. Pomoc z ambasády neprišla. Teraz budú môcť deti vídať v opatrovateľských rodinách. Trojtýždňové bábätko pritom matka dojčila a teraz má bolesti od prebytku materského mlieka. Dcéra je vraj už na sunare. "Od budúceho týždňa sa rodičia môžu stretávať trikrát týždenne s najmenším dieťaťom a dvakrát týždenne s ostatnými deťmi," informovala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Renáta Goldírová.

Veľmi zvláštna vec nastala v závere procesu. Od rodičov chceli podpísat papiere, že sa vzdávajú nároku na deti a až do rozhodnutia odvolacích súdov, to našťastie odmietli. Odtiaľ už je len kúsok k adopcii. "Ja som im nič nepodpísala, dala som im to naspäť," dodáva Čonková. 

Nemôžu, vraj ovplyvňujú súdy

Aj keď za Čonkovcami včera vycestovala slovenská vicekonzulka z Londýna, môže pôsobiť iba diplomaticky. Partnerom pre britské úrady je totiž naše centrum pre ochranu práv detí a mládeže. Na už dohodnutom stretnutí sa budeme pýtať, čo robia a koľko takýchto prípadov už vyriešili.

Do redakcie sa nám zatiaľ ozývajú ďalší a ďalší zúfalí rodičia a cez slzy prosia o pomoc. Boja sa však hovoriť nahlas, pretože podľa nich britské úrady považujú medializáciu za pokus o ovplyvňovanie súdov.

Biznis s deťmi: 30 tisíc eur za hodinu

Vo Veľkej Británii sa náš kolega Martin Krpač rozprával s mužom, ktorý nám dal za pravdu a hovorí o najväčšom zneužívaní systému v tejto krajine od čias druhej svetovej vojny. "Je to obrovský biznis," tvrdí tento anglický právnik z francúzskeho Monaka, ktorý takto ohrozeným rodinám pomáha, ako len môže.

"Štát platí v priemere 30 tisíc eur za hodinu na pomoc takýmto deťom. To uživí sudcu, obhajcu, lekára, znalcov, psychológov aj sociálku. Kto zavolá na linku bezpečia, dostane peniaze a to je ako lavína. Rodiny, u ktorých tie deti ostanú, majú týždenne 500 eur na každé dieťa! Päť detí pani Čonkovej tak prinesú opatrovníkom za mesiac 10 tisíc eur. To je veľa peňazí."

K rozdeleniu rodín teda dochádza nie preto, že by deti boli hladné alebo týrané. Rozprávať o tom môžu aj ďalšie Slovenky, ktoré sa nám ozvali. Pozrite si videoreportáž...

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy