Polojasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Deti majú Angličania. Slovensko zachraňuje, čo sa dá...
Zdielať na

Deti majú Angličania. Slovensko zachraňuje, čo sa dá...

Rodina Čonkovcov prežíva životnú tragédiu. Slováci, ktorí si chceli v lete privyrobiť prostredníctvom brigády vo Veľkej Británii netušili, čo ich čaká. Sociálna starostlivosť im zobrala 5 detí, dokonca jedno trojtýždňové batoľa. Súd rozhodol, že rodinu rozdelí a deti zostanú v opatrovateľských rodinách.

Dcéru už dodojčila

"Boli sme ako figúrky, nikto sa nás na nič nepýtal, nenechali nás nič povedať," hovorí mama Veronika. Pomoc z ambasády neprišla. Teraz budú môcť deti vídať v opatrovateľských rodinách. Trojtýždňové bábätko pritom matka dojčila a teraz ma bolesti od prebytku materského mlieka. Dcéra je vraj už na sunare. "Od budúceho týždňa sa rodičia môžu stretávať trikrát týždenne s najmenším dieťaťom a dvakrát týždenne s ostatnými deťmi," informovala hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Renáta Goldírová.

Veľmi zvláštna vec nastala v závere procesu. Od rodičov chceli podpísat papiere, že sa vzdávajú nároku na deti a až do rozhodnutia odvolacích súdov, to našťastie odmietli. Odtiaľ už je len kúsok k adopcii. "Ja som im nič nepodpísala, dala som im to naspäť," dodáva Čonková. 

Potrebujeme právnika

Teraz bude rodina musieť dokazovať finančnú situáciu na Slovensku, kde majú dom, deti chodia do školy aj k doktorovi. A práve paradoxne tým chceli rodičia argumentovať. O tom ale anglická strana nechce ani počuť. Rodinné zázemie overí aj sociálka. Potom môžu rodičia požiadať súd o ďalší proces.

"Potrebovali by sme teraz dobrého právníka, nič iné nám nepomôže," hovorí Čonková. Dokazovanie a tým pádom rozdelenie rodiny ale může trvat i několik let. Rodičia teraz bývajú u kamarátov, to ale nepôjde donekonečna. Naviac doma zostáva ďalších 5 detí, ktoré nemôžu opustiť.

Keď ale odídu domov sami, bude to podľa nich jasný signál pre sociálku, aby im deti už nevrátila. Čo bude ďalej - nikto nevie.

Sme treťou stranou

Ministerstvo zahraničných vecí dnes vyslalo vicekonzulku Čonkovcom na pomoc. Aj keď oficiálne z britskej strany nemôže dostať žiadne informácie, má za úlohu využiť všetky diplomatické možnosti. Podľa ministerstva koná už aj slovenské centrum pre medzinárodnú právnu ochranu detí a mládeže. Jeho zástupca si má čo najskôr sadnúť do lietadla, smer Londýn.

"Rodičom samozrejme môžeme odporučiť právnika z našej databázy, avšak nemôžeme priamo vstupovať do právneho konania vzhľadom na to, že britskou stranou sme považovaní za tretiu stranu, alebo "neúčastníka" konania, pretože ide o dôverné informácie a ochranu maloletých detí," dodala Goldírová. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

http://insolbaltika.co.uk/

Súvisiace články

Najčítanejšie správy