Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Najnebezpečnejší chodník sveta otvárajú. Zn.: Len pre odvážnych
Zdielať na

Najnebezpečnejší chodník sveta otvárajú. Zn.: Len pre odvážnych

MALAGA / Caminito del Rey je nebezpečeným chodníkom, ktorý sa nachádza vo výške sto metrov nad roklinou kaňonu El Chorro v juhošpanielskej provincii Malaga. Chodník smrti, ako ho mnohí prezývajú, neustále láka dobrodruhov, píše The Daily Mail. Po rokoch bude opäť sprístupnený verejnosti.

Vyznávači zvýšenej hladiny adrenalínu v krvi majú novú záľubu. Čoraz častejšie navštevujú El Caminito del Rey, ktorý je známy aj ako najnebezpečnejší chodník na svete, píše britský The Daily Mail.

Väčšina iba jeden meter širokej trasy nemá ani zábradlie a niektoré časti sa dokonca zrútili do hĺbky.

Sám španielsky kráľ

Výstavba sústavy priehrad bola na žiadosť samotného španielskeho kráľa Alfonza XIII. sprístupnená pomocou chodníka, ktorý sa nachádza priamo na hrane strmých skalných stien tvorili betónové dosky na železných podperách.

Túto ojedinelú stavbu si nechal kráľ vybudovať, aby mohol osobne dozerať na stavebné práce. Pri príležitosti otvorenia priehrady Conde del Guadalhorce v roku 1921 sa po chodníku sám prešiel.

Reprofoto/Alamy

Milióny eur na rekonštrukciu

Hoci bol vstup na jeho územie roky uzavretý, mnohí sa nenechal odradiť a po cestičke smrti sa prešli. Pokuty boli mimoriadne vysoké. Za prechod zaplatili hriešnici viac ako 4 000 eur.

Reprofot/Alamy

Po dvoch smrteľných nehodách v roku 1999 a 2000 ho úrady uzavreli. V roku 2011 bol chodník v havarijnom stave. Celá vrchná časť z betónu sa zrútila. Na mnohých úsekoch zostali veľké diery spojené so zbytkom rekonštrukcie iba úzkymi oceľovými nosníkmi.

Reprofoto/Alamy

Podľa najnovšej vizualizácie bude chodník oveľa silnejší a pre návštevníkov bezpečnejší. Rekonštrukcia a reštaurovanie projektu bude stáť španielsku pokladnicu viac ako osem miliónov eur. Úrady budú na jeho vstup účtovať vstupné, aby obmedzili počet návštevníkov.

Pozrite si priložené video z chodníka smrti, ktoré nakrútil jeden z návštevníkov:

Súvisiace články