Oblačno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Train surfing: nový ruský šport alebo sociálny problém?
Zdielať na

Train surfing: nový ruský šport alebo sociálny problém?

MOSKVA / V Rusku majú nový extrémny šport, ktorý sa mení na sociálny problém. Train surfing skúšajú čoraz mladšie deti. Železnice sú bezmocné, rodičov to nezaujíma.

Od svojich desiatich rokov nastupuje Saša raz alebo dvakrát denne do vlaku na predmestí Moskvy. Namiesto toho, aby si sadol ako ostatní cestujúci, vylezie na strechu a behá po vagónoch súpravy. Vlak pritom ide aj stokilometrovou rýchlosťou.

Podobne ako on, stále viac mladých Rusov riskuje svoj život, keď behá po strechách uháňajúcich vlakov bez ohľadu na počasie a rýchlosť.

"Nepočítam už kilometre, ktoré som na strechách vlakov nabehal. keď som začal, surfoval som denne, celé noci, nechodil som ani do školy," spomína Saša.

Sotva osemnásťročný mladík, ktorého tvár prezrádza, že je dospelým len krátko, uisťuje seba i okolie, že sám seba nevystavuje nebezpečenstvu. Kým nepije alkohol.

"Vracali sme sa s kamarátom z večierku, trochu sme popili. Spadol z vlaku a bol na mieste mŕtvy. Prestal som surfovať na týždeň, potom som sa k tomu opäť vrátil," opisuje.

"Bežať po streche vlaku a pozerať sa na ubiehajúcu krajinu dáva pocit slobody, že nás nikto nezastaví," tvrdí len štrnásťročný Vladimir, ktorý surfuje len rok.

Ruská mládež pokúša osud, pozrite si video:

Smiešne pokuty

K pocitu beztrestnosti prispieva aj nízka pokuta. Surfistom hrozí, ak ich chytí polícia, peňažný trest vo výške sto rubľov (dve eurá). Čoskoro by sa výška mala dosiahnuť päťtisíc rubľov (takmer stotri eur).

"Tým sa nič nezmení, skôr naopak. Budeme sa sústeeďovať na to, aby sme sa vyhli polícii, a budeme menej ostražitý na vlastnú bezpečnosť. To nás možno bude stáť život," znepokojuje sa Saša.

Šestnásťročný Mišo pred dvoma týždňami cestoval na streche vlaku, ktorý práve zastavil na stanici, keď ho začali naháňať moskovskí policajti.

"Zoskočil som, ale spadol som hlavou na asfalt a celú tvár mi zaliala krv," spomína.

Keď sa vrátil domov, jeho rodičia mu len odporučili, aby si nabudúce dával väčší pozor.

Adrenalín stúpa

"Na prímestských vlakoch sa už nudím, to je príliš jednoduché, žiadny adrenalín. Možno, že sa pokúsim o Sapsan," prezrádza Saša.

Sapsan je vysokorýchlostný vlak spájajúci Moskvu s Petrohradom. Dosahuje rýchlosť až dvestopäťdesiat kilometrov za hodinu.

Behanie po strechách, preskakovanie z vagónu na vagón, to nie je šport, ani spochybňovanie autorít, konštatuje sociológ a riaditeľ výskumného strediska Fenix Alexander Tarasov.

"Za sovietských čias sa o mladých staral Komsomol, ktorý im ponúkal športové alebo umelecké aktivity. Dnes pre mladých nič nemáme," poznamenal odborník na mládež.

Mladí s odvahou, pozrite si video:

Situáciou sa zaoberal i prezident Vladimir Putin. Rozhodol sa od októbra opäť sprístupniť sovietský športový program nazvaný "Pripravení na prácu a obranu" vlasti.

"To nič nevyrieši, nezabráni to mladým behať po strechách vlakov," predpovedá Tarasov. "Treba sa zamerať na ich sociálne prostredie. Tieto deti pochádzajú z chudobných rodín, kde rodičia, väčšinou alkoholici a narkomani, rovnako prežívali mladosť bez akýchkoľvek obmedzení v 90. rokoch, po rozpade Sovietskeho zväzu," konštatuje.

Na malom nástupišti Čuchlinka na juhovýchode Moskvy prechádzajú len niekoľkí cestujúci okolo pokladne. Väčšina - mládež i dospelí - radšej preskočia zábranu, aby nemuseli kupovať lístok.

"Nikdy neprestanem podvádzať a surfovať po vlakoch. Už nedokážem zaplatiť za to, aby som sa zatvoril do vagónu. Navyše poznám celú oblasť Moskvy naspamäť. Vlak sa stal mojím domovom," hovorí Saša.