Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Chase (16) vedie súdny spor s úradmi, musel sa fotiť bez make-upu
Zdielať na

Chase (16) vedie súdny spor s úradmi, musel sa fotiť bez make-upu

JUŽNÁ KAROLÍNA / Iba šestnásťročný chlapec sa pustil do veľkého súdneho sporu so štátnymi orgánmi. začalo to škriepkou o make-up pred fotením sa na vodičský preukaz. Tínedžerovi úradníci prikázali, aby sa okamžite odlíčil.

Problém je v tom, že šestnásťročný Chase sa cíti ako dievča a oficiálnu fotografiu bez dievčenského make-upu jednoducho nechcel. "Požiadali sme dopravný inšpektorát, aby svoje rozhodnutie prehodnotili. Aj potom jeho pracovníci odmietli akceptovať jeho fotografiu s make-upom," uviedol právnik Chasea Michael Silverman. 

Nebol nalíčený

Chlapcovi napriek námietkam vydali jeho prvý vodičský preukaz s fotografiou, na ktorej nebol nalíčený.

Podľa chlapcovho právnika sa dopravný inšpektorát týmto dopustil diskriminácie. "Chcem dokázať, že som ľudskou bytosťou s právami ako ktokoľvek iný," hovorí Chase Culpepper.

Žaloba z princípu

Chlapec aj právnik novinárov utvrdzovali v tom, že im o žiadne vysoké odškodné nejde. Jednoducho žalobu voči dopravnému inšpektorátu považujú za principiálnu.

Ak vyhrajú, ich prípad môže pomôcť aj ďalším transgender osobám v krajine. "Človek musí byť verný sám sebe a ani vláda nemá právo ho značkovať ako muža či ženu, ak to sám cíti inak," dodal Chase.

Súvisiace články