Oblačno
15°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Granát v hračke, samurajský meč. Toto všetko pašujú na paluby lietadiel
Zdielať na

Granát v hračke, samurajský meč. Toto všetko pašujú na paluby lietadiel

WASHINGTON / Dôvodov, prečo si do príručnej batožiny nemôžeme zabaliť nebezpečné predmety, je množstvo. Napriek tomu sa ľudia pravidelne dopúšťajú prehreškov. Počas letiskovej kontroly zaistila bezpečnostná agentúra nože, granáty či falošné samovražedné vesty. Správu priniesol britský The Daily Mail.

Letisková polícia v Spojených štátoch má prísne pravidlá týkajúce sa zakázaných predmetov v príručnej batožine.

Súdiac podľa fotografií publikovaných na sociálnej sieti Instagram sa ale pravidelne objavujú nebezpečné zbrane. Niektorí cestujúci používajú vskutku nápadité spôsoby, aby predmety ukryli.

Vynaliezavosť nepozná hraníc

Od nožov, ktoré boli zamaskované ako kľúče, až po granát ukrytý v plyšovej hračke tučniaka - aj to objavili počas letiskovej kontroly na amerických letiskách, píše britský The Daily Mail.

Na bostonskom medzinárodnom letisku objavili samurajský meč v príručnej taške. Ďalšiu zbraň v podobe noža ukrytého v podrážke topánky zabavili na letisku v Detroite.

Päť zbraní denne

Po ročnej revízii vydala Transportation Security Administration šokujúci zoznam zbraní, ktoré zhabala letisková kontrola cestujúcim. Tí sa snažili s nebezpečnými predmetmi dostať na palubu lietadla.

Najčastejšie sa v batožine ukrývali strelné zbrane a nože. Polícia ich dokopy zaistila 1813 - v priemere päť zbraní denne.

Atlanta vedie

Na letisku v Bostone upozornil alarm policajtov na demontované pušky ukryté v sáčku. V kontrolovanom golfovom bagu našli brokovnicu v Detroite a sedem strelných zbraní zabavili v batožine na Miami.

Cestujúci si do batožiny pribalili aj elektrické paralyzéry, šokové granáty, svetlice, demolačné zariadenia a polícia našla bazuku z druhej svetovej vojny. Na chicagskom Midway International našli dokonca palcát - údernú ručnú stredovekú zbraň.

V osemdesiatich percentách prípadov išlo o zbrane s nábojmi. Jednému z cestujúcich našli pištoľ upevnenú v dolnej časti nohy. Cestujúci si najviac trúfali pašovať predmety na letiskách v Atlante a Dallase.

Mobil, laptop, tablet

Americké úrady v spolupráci so svojimi zahraničnými partnermi majú radikálne sprísniť kontroly na medzinárodných letiskách v prípade osobných elektronických zariadení pasažierov.

Pozrite si priloženú reportáž:

Bezpečnostní agenti na letiskách budú môcť podozrivých pasažierov vyzvať na zapnutie elektronického zariadenia ako je laptop, mobilný telefón alebo tablet. Ak sa im zariadenie nepodarí zapnúť, cestujúcemu nemusia umožniť nastúpiť do lietadla.

Súvisiace články