Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Od zebier po kolóniu tučniakov. Keď migrujú zvieratá
Zdielať na

Od zebier po kolóniu tučniakov. Keď migrujú zvieratá

LONDÝN / Zvieratá sa počas migrácie často túlia k sebe, aby sa uchránili pred nepriateľmi. Robia to však aj také druhy, pre ktoré je to netypické. Najdramatickejšie presuny zaregistrovali vedci a zoológovia v Serengetti, oblasti v severnej Tanzánii.

Od stád zebier až po kolónie tučniakov. Presúvajú sa v obrovských počtoch.

Napodiv, tento typ správania nie je špecifický pre všetky druhy zvierat a môže byť videný v celom spektre voľne žijúcich živočíchov, vrátane vtákov, cicavcov, rýb, plazov, obojživelníkov, hmyzu a kôrovcov.

Migrácie plameniakov

Presun zvierat sa však líši od ich druhu. Zatiaľ čo jedni sa sťahujú za počasím, jedlom a pitím, ďalší sa vracajú do svojho "hniezda". Píše o tom britský server Dailymail.co.uk

Tieto stvorenia nemajú vôbec výčitky svedomia, pokiaľ ide o problematiku osobného priestoru. V tisícoch a niekedy miliónoch spolu prechádzajú častokrát veľmi náročný terén.

Zebrí presun 482 km

Veľkolepé masové migrácie plameniakov zaznamenali vedci vo východnej Afrike. Vracali sa naspäť do prednostných chovateľských oblastí v Tanzánii vo V formácii svojho letu.

Jeden z najpôsobivejších spôsobov migrácie má zebra. Začiatkom tohto roka populácia zebier prekvapila vedcov tým, že sa presunula viac ako 482 kilometrov z Namíbie a Botswany. "Ide o to, aby nás príroda neustále prekvapovala," hovorí  vedec z washingtonského World Wildlife Fund, ktorý viedol dvojročnú štúdiu o migrácii.

Dailymail.co.uk

Súvisiace články