Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Slováci majú novú destináciu, opantal ich Gibraltár
Zdielať na

Slováci majú novú destináciu, opantal ich Gibraltár

GIBRALTÁR / Slovákov už nájdeme kdekoľvek. V poslednom období im učarovala minikrajina Gibraltár. Britské teritórium je kuriózne hneď z viacerých dôvodov.

Gibraltár má len tridsaťtisíc obyvateľov. Rozprestiera sa na šiestich kilometroch štvorcových. V podstate miništát tvorí jedna skala a územie okolo nej.

Prvou kuriozitou je cesta, ktorá sa križuje s letiskom. Každý chodec musí zastať na červenej, pretože mu hrozí zrážka s lietadlom.

"Sme zo Slovenska. Nie sme tu ale jediní," hovoria slovenskí turisti. "Žijem vo Viedni," priznáva ďalší turista.

Všade sú opice

Druhou kuriozitou sú voľne žijúce opice. Tie rozmaznávajú miestni obyvatelia. Legenda hovorí, že kým budú na území opice, Gibraltár bude britský.

"Rimania považovali Gibraltár za koniec sveta. Mysleli si, že skala je jeden z Herkulových útesov," hovorí cestovateľ Matej.

O územie miništátu sa snažili i Španieli. Nateraz spory utíchli, pretože v referende sa miestni vyjadrili, že chcú patriť do britskej kolónie.

Angličtina, libry a fish and chips

V krajine prevláda najmä anglický jazyk. Platiť sa dá v librách a na jedálnych lístkoch nájdete typicky britské fish and chips.

"Viac ako osemdesiat percent miestnych sa považuje za Gibraltárcov. Teda nie sú ani Briti, ani Španieli. Len desať percent obyvateľov sa hlási k Britom," dodáva Matej.

Zvyšok národa tvoria Indovia, Číňania a iba niekoľko desiatok ľudí z ostatnej Európy.

Súvisiace články