Jasno
14°
Bratislava
Servác
13.5.2024
Do týchto krajín radšej necestujte
Zdielať na

Do týchto krajín radšej necestujte

BRATISLAVA, ANKARA / Slovenské ministerstvo zahraničných vecí stále neodporúča návštevu Egypta. Aj preto sa tam letecky zo Slovenska vôbec nedostanete. Cestovné kancelárie navyše aktuálne pobyty zrušili. V týchto dňoch ale našich dovolenkárov láka najviac Turecko. No ani to nie je ideálna destinácia. Turecko je krajina, údajne pripravená zaútočiť na Sýriu a preto tam bezpečnostní experti neodporúčajú cestovať.

Egypt a Turecko

Americké úrady neodporúčajú vycestovať do Turecka, na Cyprus a do ďalších krajín, ktoré sa nachádzajú v blízkosti Sýrie. "Americké odporúčanie platí kvôli hrozbe teroristických útokov," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí SR Peter Susko.

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí podobné sprísnenia neplánuje. U nás platí pre Turecko trvalé cestovné odporúčanie. "Neodporúčame cestovať do oblasti južného a juhovýchodného Turecka na hranice so Sýriou," dodal Peter Susko.

Turecko je pokojné

Slováci v týchto dňoch najčastejšie cestujú do tureckej Alanye. Tá je však od najbližšej hranice so Sýriou stále vzdialená približne 800 kilometrov. "Zvýšený záujem je o severný Cyprus. Klienti, ktorí chceli ísť do Egypta, smerujú teraz do Tuniska," uviedla riaditeľka cestovnej kancelárie Eleonóra Fedorová.

"Pred pár dňami sme sa vrátili z Cypru. Situáciu sme sledovali, nič však nenasvedčovalo tomu, že by sme sa mali obávať," opísala svoju nedávnu skúsenosť reportérka Veľkých Novín Slávka Jankovičová. "Vrátili sme sa z Turecka a atmosféra bola veľmi príjemná. Žiadne nebezpečenstvo sme necítili. Ľudia boli príjemní," povedali ďalší dovolenkujúci v Turecku.

Zrušené lety

Sprísnené cestovné odporúčania platia najmä v prípade Egypta. Ministerstvo zahraničných vecí stále upozorňuje, aby tam Slováci necestovali. "Situácia v Egypte je naďalej neprehľadná, platí zákaz vychádzania a výnimočný stav," upresnil hovorca ministerstva zahraničných vecí.

Lety do Hurghady a Marsa Alam sa mali v týchto dňoch obnoviť, napriek tomu boli však niektoré odlety z bratislavského letiska zrušené. "Naďalej ostáva 23 letov z Bratislavy do Egypta, ktoré sú naplánované do konca októbra. Vzhľadom na situáciu v krajine môžeme predpokladať, že budú lety priebežne rušené," upozornila hovorkyňa letiska M. R. Štefánika Dana Madunická.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy