Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Za dobrodružstvom do Kamienky, zažijete divadlo, psie záprahy či jazdu na koni
Zdielať na

Za dobrodružstvom do Kamienky, zažijete divadlo, psie záprahy či jazdu na koni

KAMIENKA / Dedina na východe Slovenska ponúka divoké prázdniny. Na svoje si prídu všetci herci. Dedina sa preslávila práve divadlom. Nadšení sú aj lekári, pretože vzduch je tak čistý, až lieči.

Indiánsky stan, kone i nádherná príroda. Dedina Kamienka (okr. Humenné) síce neleží v indiánskej prérii, no nemá od toho ďaleko. "Kto nás navštívi prvýkrát, hovorí, že je tu raj na zemi," chváli sa starosta Benjaním Bláha.

"Do Kamienky si našli cestu nielen zaľúbené páry, ale aj dospelí a deti. Vystriedali sa tu stovky detí," konštatuje obyvateľ Jozef.

Nádejní jazdci

Jozef s manželkou vychovali štyridsať mladých jazdcov. Ani ich dcéra koňom neodolala. Lívia má len dvanásť rokov, no jazdí bez sedla.

"Najťažší je prechod medzi klusom a cvalom," priznáva Lívia.

Dedina sa pýši i pravým indiánskym stanom. Narazíte naň hneď pri vstupe. "Indiánsky stan je môj detský sen," dodáva Jozef.

Kto si chce vyskúšať viesť psí záprah, môže si to taktiež vyskúšať v Kamienke. Dokonca celoročne. V zime na saniach, v lete na káre.

Divadelné úspechy

Obyvatelia prišuchli i k divadlu. V 70. rokoch nacvičovali scénky, neskôr divadelné hry. Javisko i kulisy si stavali sami.

Vytvorili si celý štáb, ktorý zabezpečoval predstavenie. "Postavili sme si javisko a nechýbala ani šatňa," spomína obyvateľ Andrej, ktorý o obci napísal aj knihu.

Nezabudli ani na režiséra, dramaturga, šepkára či maskérku. Kulisári a osvetľovači boli všetci účinkujúci. Boli takí úspešní, že hrávali i v susedných dedinách.

"Chválili nás. Často sme počúvali, že sme dobre hrali a sme poriadni herci," spomína Andrej.

Liečivý vzduch

V Kamienke je mimoriadne čistý vzduch. Mnohí uprednostňujú dedinu pred kúpeľmi.

"Dcéra bývala často chorá. Keď sme ale prišli na kontrolu k lekárovi po prázdninách, ktoré strávila práve v Kamienke, doktorka bola prekvapená. Povedala len, že tam musí byť naozaj dobrý vzduch," priznáva starosta Bláha.

V obci majú miestny potok. Volá sa Rika. Už na pohľad v ňom vidieť množstvo rakov a rýb. "Kedysi to bolo smetisko. Dva dni sme to upratovali. S kamarátmi rybármi sme totiž chceli chytať ryby," konštatuje obyvateľ Vladimír.

Súvisiace články