Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Autom na dovolenku do Chorvátska
Zdielať na

Autom na dovolenku do Chorvátska

BRATISLAVA / Čas dovoleniek sa blíži. Mnohí vyrazia za oddychom autom. Vieme, koľko budú stáť diaľničné známky či mýta do obľúbenej destinácie Slovákov - Chorvátska.

K slovenskému moru, Jadranu, trvá cesta len šesť hodín k najbližším letoviskám na severe krajiny. Do Dalmácie sa cestuje o dve hodiny dlhšie.

Dôležitý je výber trasy. Z Bratislavy do chorvátskej Rijeki sa dá ísť cez Rakúsko. Skratka o desiatky kilometrov vedie cez Maďarsko mimo diaľnice.

Prvý úsek

Vyhnúť sa kolónam na chorvátskych mýtniciach sa dá prístrojom ENC. Ušetríte pritom asi štvrtinu z ceny.

"Jediným problémom, aby všetko nebolo jednoduché, je prvý úsek diaľnice, na ktorý platba týmto prístrojom neplatí. Je to úsek medzi Mariborom a Zahrebom. Platí sa tam v hotovosti," dopĺňa majiteľ cestovnej kancelárie Stanko Delič.

Diaľnice v Slovinsku

Novinkou tohto roku je, že ak cestujete do Chorvátska cez Rakúsko a Slovinsko, nemáte žiadnu šancu vyhnúť sa plateniu slovinskej diaľničnej známky. Tá je v porovnaní s rakúskou či maďarskou najdrahšia a nevýhodná, pretože platí len týždeň.

"Aj vedľajšie cesty cez Maribor sú už spoplatnené. Neexistuje ani teoretická možnosť, ako sa tomu vyhnúť," dodáva Delič.

Hodnoverné tlačivo

Na cestách sa oplatí dodržiavať rýchlosť a bezpečnosť. Pokuty sú totiž vysoké. V Chorvátsku sa nevyplatenie pokuty v danej lehote automaticky zamieňa za väzenie.

V prípade, že cestujete firemným autom, potrebujete oficiálne splnomocnenie. "Nestačí obyčajný papier. Musí to byť tlačivo, ktoré je hodnoverné a uznané iným štátom,"  ozrejmuje Peter Pokorný zo Slovenského autoturist klubu. 

Súvisiace články