Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pozor na nástrahy letného stravovania
Zdielať na

Pozor na nástrahy letného stravovania

BRATISLAVA / Horúce letné dni nahrávajú rôznym škodcom potravín. V teplom počasí sa rýchlo množia a potraviny sa kazia rýchlejšie. Nebezpečné sú údeniny a mliečne výrobky, pozor si treba dať i na ovocie a zeleninu.

Pokazené potraviny vedia spôsobiť vážne zdravotné problémy. Patria sem akútne žalúdočné a črevné ťažkosti, hnačka, zvracanie alebo bolesti brucha.

Najznámejším letným škodcom potravín sú črevné baktérie rodu Salmonela, ktoré žijú v tráviacom ústrojenstve človeka i zvierat. Dokážu sa množiť aj mimo organizmu, najmä v potravinách živočíšneho pôvodu. Darí sa im v majonézach, zmrzlinách a ďalších výrobkoch, pri príprave ktorých sa používajú vajcia a mlieko.

Pozrite sa na reportáž Antona Adamčíka o rizikových potravinách:

Nevoľnosť a zvracanie

Salmonela spôsobuje najznámejšiu letnú infekčnú chorobu salmonelózu, ktorá sa prejavuje už 12 až 24 hodín po konzumácii pokazenej potraviny nevoľnosťou, bolesťami brucha, hnačkou, vracaním, zvýšenou teplotou a niekedy i zimnicou.

Nebezpečné sú najmä hnačky a zvracanie, pretože pri nich dochádza k silnej dehydratácii organizmu, na ktorú sú citlivé predovšetkým deti a starí ľudia. V prípade, že sa stanete obeťou nákazy, je potrebné nahradiť úbytok vody a veľa piť.

Karcinogénne účinky

Príčinou skazených potravín nemusí byť len horúce počasie, ale aj prekročenie lehoty spotreby. V lete je riziko, že potravina po dátume spotreby bude skazená, vyššie, pretože rýchlejšie a skôr dochádza k jej plesniveniu a produkcii jedovatých toxínov.

Tie môžu poškodiť obličky, pečeň aj krvotvorbu. Zvlášť nebezpečné sú alfatoxíny, ktoré sa dlhodobo hromadia v ľudskom organizme a môžu mať karcinogénne účinky. Hoci to tak možno nevyzerá, teplo nemajú radi ani ovocie a zelenina. Ak sú vystavené slnku a vysokým teplotám vädnú, plesnivejú a hnijú.

Súvisiace články