Jasno
11°
Bratislava
Tieto jedlá do mrazničky radšej nedávajte, môžete to oľutovať
Zdielať na

Tieto jedlá do mrazničky radšej nedávajte, môžete to oľutovať

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Plesnivá cibuľa, paradajky bez chuti či výbuch v kuchyni. Aj toto vás môže prekvapiť, keď do mrazničky vložíte jedlo, ktoré tam nemá čo hľadať. Zoznam potravín, na ktoré treba dávať špeciálny pozor, priniesol denník Daily Telegraph.

Chladnička a mikrovlnka nie sú jedinými zdrojmi kuchynských pohrôm, mraznička je rovnako nebezpečná. Aj keď si myslíte, že vám vďaka nej jedlo vydrží dlhšie, niekedy to nemusí platiť. 

Zamraziť môžeme skutočne čokoľvek. Dokonca by sme mali zmrazovať viac, aby sme zbytočne neplytvali potravinami, ktoré neskonzumujeme.

Niektoré z nich však po vytiahnutí z mrazničky vôbec nemusíte spoznať. Zmrazovanie potravín je delikátna záležitosť a čokoľvek zmrazíte, spotrebujte to do deviatich mesiacov. Nepodceňte ani spôsob, akým to zmrazíte.

Najlepšie urobíte, ak potraviny rozmrazíte postupne a pomaly. Okrem toho dbajte aj na nádoby, v ktorých jedlo do mrazničky ukladáte.

A pri niektorých potravinách si radšej dvakrát rozmyslite, či ich do mrazničky vôbec vložíte.

11 potravín, ktoré neobľubujú mrazničku

1. Šalátové listy 

Ak chcete chrumkavé a čerstvé šalátové listy, nedávajte ich do mrazničky. Stratia chuť a zvädnú. Namiesto toho ich umyte, usušte a vložte do chladničky, najlepšie zabalené v papierovom obrúsku alebo plastovom vrecku.

2. Mlieko

Zamrazené mlieko po rozmrazení zhrčkavie. Ak ho chcete správne rozmraziť, nechajte ho v chladničke niekoľko hodín, pokojne aj celý deň, v závislosti od veľkosti nádoby.

3. Vyprážané jedlo

Chrumkavé. Také by mali byť vyprážané jedlá. Ak ich zamrazíte, budú mäkké a vlhké.

4. Vajíčka v škrupine

Tekutina vo vnútri vajíčka sa v mraze rozpína a spôsobuje porušenie škrupiny. V lepšom prípade budete mať nepoužiteľné vajíčka, v horšom neporiadok v kuchyni a zapáchajúcu mrazničku.

5. Smotana

Kyslá smotana v mrazničke zhrčkavie. Môžete ju využiť pri varení, samú ju však určite nebudete chcieť jesť.

6. Mrveničková posýpka 

Koláče s mrveničkou na vrchu sa správajú úplne rovnako ako vyprážané jedlá - zmäknú a zvlhnú. Ak teda musíte koláč zmraziť, posýpku radšej spravte až po jeho rozmrazení.

7. Jogurt

Aj textúra jogurtu sa výrazne zmení, ak ho zamrazíte a opätovne rozmrazíte. Určite z neho nebudete mať mrazený jogurt, ktorý je vo svete obľúbenou pochúťkou. Vznikne z neho niečo, čo pravdepodobne do úst nedáte.

8. Zemiaky

Zemiaky obsahujú veľa vody, vytvoria sa tak ľadové kryštáliky a budete z nich mať zemiakovú kašu. Ak ich veľmi chcete zamraziť, uvarte ich predtým.

9. Syr

Syry vám dlho vydržia aj v chladničke, takže skladovať ich v mrazničke skutočne nie je nevyhnutné. Ak dáte do mrazničky tvrdý syr, bude drobivý a múčnatý. Ak tam dáte mäkký, zmení sa jeho textúra.

10. Surová zelenina a ovocie

Obsahujú veľké percento vody, takže ak ich zamrazíte a rozmrazíte, namiesto chutných, chrumkavých a šťavnatých kúskov, budete mať mäkké a zvädnuté.

11. Vaječný bielok

Polevy z vaječných bielkov v mrazničke úplne spľasnú, a vy si predsa nechcete zničiť chutný pracne pripravený koláč. Do mrazničky s nimi radšej nechoďte.

Súvisiace články