Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zabudnite na supermarkety, tieto bylinky nájdete v prírode
Zdielať na

Zabudnite na supermarkety, tieto bylinky nájdete v prírode

BRATISLAVA / Niekto vidí v lese či na poli pekné miesto na piknik, iný zase bohatú zásobáreň rozličných voňavých farebných pochúťok. Medvedí cesnak pozná takmer každý, zoznam ďalších jedlých rastlín je veľmi pestrý.

Koreňové zeleniny, šaláty či koreniny nemusíme hľadať len v obchodoch. Ak poznáme tie správne rastliny, každá záhrada či lúka je plná dobrôt. "Stačí len obnoviť vedomosti, rozpoznávať to a vedieť, ako to používať," hovorí odborník na voľne rastúce rastliny Honza Vopršal.

Farebné chute a vône

"Jedlo si spestríme tou prírodou. Potom to hrá farbami ale aj chuťami. Sú to úplne iné chute, než aké poznáme," dodáva.

"Veľa ľudí má strach čokoľvek ochutnať. Tvrdia, že keď to nie je vypestované v záhrade, tak je to pomaly jedovaté. U mnohých ľudí vidím prekvapenie, že okolo tohoto chodím a nenapadlo mi to nikdy ochutnať," povedal organizátor seminára o divých jedlých rastlinách Dodo Dobrík. 

Moderný človek zabudol, že sa surové či varené dajú jesť napríklad aj mladé listy stromov ako sú lipa či dokonca buk. Väčšina z nás pozná chmeľ ako základnú surovinu pre výrobu piva. Mladé výhonky sú skvelé aj surové! "Tieto výhonky sú úplne výborné," hovorí Vopršal. 

Škorica predkov

Rastlinka s menom Kuklík mestský (Geum urbanum) bola škoricou našich predkov. Ešte predtým, než k nám moreplavci priniesli škoricu. "Korene obsahujú eugenol, krásne vonia. Je to to isté, čo v škorici a v klinčeku," tvrdí Vopršal.

"Strava našich predkov bola vždy lokálna a sezónna. Využívalo sa to, čo to pole dalo. Napríklad v jarnom období sa úplne bežne konzumovala žihľava, či už ako polievka, prívarky,"
dodáva Nadáska.

Ľudia, ktorí prekonali počiatočné obavy, neoľutovali. "Prekvapil ma koriander. Najviac ma prekvapila rukola, že sa dajú jesť aj kvety," hovorí účastníčka seminára Michaela. "Pre mňa bolo nové, že môžem ísť po lúke a nájdem desať až dvadsať vecí, ktoré sa dajú zjesť," hovorí Peter.

Súvisiace články