Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Medvedí cesnak je zázrak, pozor na zámenu!
Zdielať na

Medvedí cesnak je zázrak, pozor na zámenu!

BRATISLAVA / Cesnak medvedí je liečivý, ale ľudia si ho často zamieňajú s jedovatou konvalinkou. Rastie iba dva mesiace v roku, preto neváhajte a natrhajte si jeho lístky. Tu je návod, ako ho môžete využiť pre svoje zdravie.

Nepomýľte sa

Rastie v lesoch a hájoch po celom Slovensku. Je chutný, ľahší ako klasický cesnak a vhodný do polievok, nátierok alebo ako príloha do rizota či cestovín. Toto je len zopár tipov, kde všade sa dá medvedí cesnak využiť. Zbierajú s z neho ale iba listy, a to ešte predtým ako začne kvitnúť.

"Ľudia v domnení, že zbierajú listy cesnaku, si nazbierajú lístky jasienky," povedala Silvia Plačková z Národného toxikologického informačného centra. Poriadne si k listom pričuchnite. Len tak sa uistíte, že voňajú po cesnaku a nepomýlite si ich s jedovatou jesienkou alebo konvalinkou. Zbierať by sme mali čo najmenšie lístky, keďže tie nie sú horské.

Prírodný liek

"Obsahuje veľmi účinnú látku alicín, ktorá má antibakteriálne, antifungicídne teda protipliesňové, antioxidačné. Môžeme ho využiť najmä pri liečbe zápalových ochorení či vysokého krvného tlaku," objasnila Katarína Skybová z Inštitútu redukcie a prevencie nadváhy.

Cesnak medvedí rastie len dva mesiace, preto by sme ho mali poriadne využiť. "Zaradiť do jedálničku medvedí cesnak je veľmi dobré," dodala Skybová. Okrem výnimočných účinkov má aj výbornú chuť. "Ja osobne ho milujem. Je výnimočný. Celý rok na neho čakáme a potom je tu len veľmi krátku dobu," vysvetlil šéfkuchár hotela Kempinski Björn Juhnke.

Cesnak nesušte

Najviac vitamínov má tento zázrak v surovom stave. Pridať si ho môžete aj do šalátov či polievok. Vynikajúco chutí v rizote. Potrebujete len ryžu, zeleninový či kurací vývar, soľ, trochu oleja a na záver cesnak medvedí v akejkoľvek podobe.

Medvedí cesnak nesušte, stráca tak arómu. Radšej ho poriadne zabalený zmrazte alebo z neho spravte pastu na spôsob bazalkového pesta a polejte ním cestoviny. Dobrú chuť!

Súvisiace články