Zatiahnuté, dažďové prehánky
16°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Tisova kancelária a staré udania
Zdielať na

Tisova kancelária a staré udania

BRATISLAVA / Mnohí z nás nikdy nevideli, ako sa zošíva kniha, či ako vyzeral asfalt pred päťdesiatimi rokmi. Takéto a mnohé ďalšie špeciality má ale vo svojich fondoch Slovenský národný archív.

Slovenský národný archív mal vo štvrtok otvorené dvere pre všetkých zvedavcov. Dokonca sprístupnil aj miesta, kam sa bežne človek nedostane. "Väčšinou sú archívne materiály pod zámkom a verejnosť sa k nim môže dostať len raz do roka," ozrejmuje riaditeľ Slovenského národného archívu Radovan Ragač.

Historické unikáty

V škatuliach sa nachádzajú jedinečné unikáty. "Máme albumy z obdobia 1939 až 1945, ktoré zachytávajú kanceláriu prezidenta. Archivujeme aj materiály štátnej bezpečnosti, takže sú tu aj rôzne udania," dodáva Ragač.

Reštaurátor archívu predviedol ako sa v minulosti viazali knihy. Neuveriteľné, ale ihlou a niťou. "Často sa používal takzvaný dvojitý knižný väz. Najčastejšie sa používali konopné alebo ľanové nite, ktoré sa nakoniec voskovali," vysvetľoval Ivan Galamboš.

V Slovenskom národnom archíve sa nachádza okrem iného aj exponát z výstavy s názvom Remeslo má zlaté dno. "Sú to drevené kolíčky, s ktorými vlastne pribíjali podrážky obuvníci. Dá sa povedať, že je to vzorkovník," doplnil Ragač.

Vzorky a vzorky

V archíve sa nenachádzajú len tony papiera, ako by mnohí predpokladali. "My sa snažíme ukázať aj to, čo sa skrýva za tým papierom. Máme aj vzorky látok, vzorky asfaltu, vzorky šumienok z medzivojnového obdobia. Keď sa firma chcela zúčastniť verejnej súťaže, musela to poslať. Kedysi to fungovalo inak ako dnes," dodal Ragač.

Súvisiace články