Skoro jasno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Uplynulo 20 rokov. Veľvyslanectvá SR a ČR sa budú spájať
Zdielať na

Uplynulo 20 rokov. Veľvyslanectvá SR a ČR sa budú spájať

PRAHA / Po rozdelení Československa sa rozvíjala aj samostatná česká a slovenská diplomacia. Odvtedy si obe krajiny vybudovali vo svete desiatky ambasád s vlastnými diplomatickými zbormi. V súčasnosti však ministri oboch krajín rokujú o spojení niektorých úradov.

Rozdelenie Československa prirovnávajú mnohí diplomati k rozvodu. Krajiny k nemu síce pristúpili v dobrom, no rozhodne to neprebehlo hladko. "Keď sa už ukáže, že to spolunažívanie nie je možné, treba sa rozdeliť. Majetok sa nechal ohodnotiť a potom sa rozdelil na základe všeobecné princípu dve ku jednej," hovorí Eduard Kukan, veľvyslanec ČSFR/SR (1990-1993).

"Archív dosť dobre nemôžete deliť na dve tretiny. Veľká časť oho archívu sa skopírovala," vraví spoluzakladateľ ODA Pavel Bratinka. "Je lepšie rozdeliť nejakú administratívu a štátnu byrokraciu a zachovať dobré vzťahy, ako ju ponechať a zničiť vzťahy," ponúka svoj pohľad Milan Kňažko, minister ZV SR (1990-1993).

Prozaický dôvod. Šetrenie...

Po dvatsiatich rokoch samostatnej českej a slovenskej diplomacie dnes ministri oboch krajín avizujú spájanie. "Je to celoeurópsky trend. Škandinávske krajiny to praktizujú už dlhé roky a úspešne," hovorí minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák. Jeho český náprotivok Karel Schwarzenberg: "Náš diplomat funguje na slovenskom veľvyslanectve v Keni, to dávam ako príklad."

Za spájaním veľvyslanectiev je šetrenie. Malo by to pomôcť nášmu, ale i českému štátnemu rozpočtu. Podrobnosti by mali byť jasné do konca tohto roka.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Ministri_Lajčák_Schwarzenberg_Praha

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy