Skoro jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Múzeum pádu dvojičiek. Kusy lietadla, pozostatky...
Zdielať na

Múzeum pádu dvojičiek. Kusy lietadla, pozostatky...

NEW YORK / Americký prezident Barack Obama označil múzeum za miesto nájdete a hojenia rán. Je venované obetiam teroristických útokov z 11. septembra 2001. Priestory sa otvorili vo štvrtok. Informáciu priniesol americký The New York Times.

Iba pre pozostalých

Múzeum leží priamo v základoch niekdajších veží Svetového obchodného centra. Multimediálne podzemné expozície zahŕňajú mimo iného aj autentické predmety a artefakty z tragického dňa. V rámci súkromnej časti tiež osobné spomienky na obete či časť pozostatkov.

Prvých šesť dní bude pamätník prístupný iba pozostalým obetí, záchranárom a ľuďom, ktorých priamo postihli teroristické útoky. Pre širokú verejnosť sa priestory otvoria 21. mája.

Peňaženky aj motor lietadla

V múzeu je možné vidieť dve expozície vystavené na základoch komplexov budov obchodného strediska. Prvá z nich sa volá in memoriam. Je poctou pre ľudí, ktorí zahynuli 11. septembra 2001 a šiestim obetiam bombového útoku z 26. februára 1993. Druhá výstava prerozpráva príbeh teroristického útoku.

Súčasťou expozície je napríklad hasičské vozidlo, ohnuté oceľové piliere z mrakodrapov, kancelárske potreby, peňaženky, počítačové diskety a motor z lietadla. Všetko je v takom stave, v akom sa našlo.

Vlna nevôle

Súčasťou neverejnej časti majú byť uložené pozostatky neidentifikovaných tiel jednej tretiny z necelých 3 000 obetí. Tento fakt vyvolal vlnu nevôle. Rodiny pozostalých, hasičov a záchranárov tvrdia, že nejde o vhodné miesto uloženia. "Nie je to cintorín. Nemôžeme prísť do múzea, sadnúť si, modliť sa a premýšľať," podotkol manžel jednej z obetí.

V oboch budovách WTC v roku 2001 zahynulo viac ako 2 700 ľudí. Páchatelia uniesli celkom štyri linkové lietadlá amerických spoločností. Prvé dva stroje narazili do mrakodrapov Svetového obchodného centra a v NeW Yorku, tretie do budovy Pentagonu vo Washingtone. Štvrté lietadlo sa zrútilo neďakeko Pittsburghu. O život prišlo dokopy 3 000 ľudí vrátane devätnástich únoscov.

Súvisiace články