Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ďalšie odkryté hrôzy Osvienčimu. Takto nacisti tetovali väzňov
Zdielať na

Ďalšie odkryté hrôzy Osvienčimu. Takto nacisti tetovali väzňov

OSVIENČIM / O nechutnostiach koncentračného tábora Osvienčim sme už počuli veľakrát. Najnovšie sa však múzeum rozhodlo ukázať nástroje hrôzy, ktorými tetovali nacisti židovských väzňov. Po toľkých rokoch sa našli originály.

UPOZORNENIE: Video nie je vhodné pre maloletých a mladistvých čitateľov.

V priloženej reportáži sú zábery väzenských tetovaní z Osvienčimu – číslo a písmená. Nimi sa povinne museli väzni pri nástupoch hlásiť. Tieto tetovania ale vznikali veľmi brutálnym spôsobom. Za pomoci špeciálnych ihiel. "Ihly boli vsúvané do násad, a následne boli tieto ihly väzňovi vrazené do hrude, a následne to potreli tušom," hovorí Pawel Sawicki z múzea Auschwitz Birkenau.

"Každý človek, ktorý prišiel do Auschwitzu, skončil so svojim menom. Prestal byť človekom pod menom. Bol len obyčajným číslom. Nezapamätať si toto číslo mohlo znamenať smrť," vysvetľuje riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan.

Tetovanie, na ktoré sa zomieralo

Samotný proces tetovania bol veľmi bolestivý - nie každý väzeň ho prežil. Tieto ihly sa pritom na konci vojny spolu s inými nástrojmi stratili. Našli sa až pred niekoľkými dňami. Samotné tetovacie ihly sa ale nenašli ani v tábore Auschwitz ani v tábore Birkenau.

Múzeu ich dal neznámy darca, ktorý ich našiel na ceste po ktorej Nemci evakuovali väzňov z tábora Osvienčim pred prichádzajúcimi sovietskymi vojskami. "Väzni aj esesáci v roku 1945 roku evakuovali tábor, a utekali aj stovky strážcov. Počas tej evakuácie sa pravdepodobne tieto ihly stratili," dodal Sawicki.

Symbol smrti

Aj keď väzni umierali aj v iných nacistických táboroch, ten v Osvienčime je niečím odlišný – a to práve kvôli tetovaniam. "Auschwitz bol jediným nemeckým koncentračným táborom, kde sa takýmto spôsobom, tetovanými číslami označovali väzni," vysvetľuje rozdiel Sawicki. Ako dodal riaditeľ Múzea židovskej kultúry Pavol Mešťan, ľudia sú do dnešného dňa označení týmto číslom, a do dnešného dňa sa pozerajú na svoj osud cez ruku, na ktorej majú vytetované číslo.

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy