Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Zvrátený plán nacistov: Chov králikov v koncentrákoch
Zdielať na

Zvrátený plán nacistov: Chov králikov v koncentrákoch

BERLÍN / S postupujúcou digitalizáciou sa dostanú na svetlo sveta aj snímky, ktoré boli ukryté desiatky rokov pred zrakom verejnosti. Tak odhalili aj tajný nacistický Projekt Angora, ktorý viedol samotný vodca SS Heinrich Himmler. Vodca gestapa Himmler chcel pomocou bizarného plánu chovať ušľachtilé králiky na pôde tovární na smrť. Informácie priniesol český denník MF Dnes.

Lepšia starostlivosť ako o ľudí

Na pozadí ambicióznych plánov na otvorenie východného bojového frontu a dobitia Sovietskeho zväzu v roku 1941, sa pod taktovkou Himmlera rozbehol projekt s cieľom uľahčiť prežitie elitných armádnych jednotiek v krutých podmienkach ruskej zimy.

Zatiaľ čo za ostnatým plotom koncentračných táborov po celej ríši umierali tisíce ľudí, súčasne v nich rástli supermoderné chovné stanice pre špeciálne plemeno angorských králikov. Pod krycím názvom "Angora" zostrojil vodca SS plán na vyšľachtenie obrích králikov. Z ich srsti mali vznikať tisícky hrejivých odevov pre letectvo, teplé ponožky pre námorníctvo a spodného prádla pre pechotu.

Vlna pre armádu

Inšpiráciu na tento projekt, zrejme Himmler nazbieral už pred vstupom do Národnosocialistickej nemeckej robotníckej strany. Istú dobu pracoval na statku pri Ingolstadte a vyštudoval aj poľnohospodársku fakultu v Mníchove. O dve desaťročia neskôr, začali v 31 koncentračných táboroch po celej ríši, vrátane Osvienčimu a Dachau, na Himmlerov príkaz rásť laboratória na šľachtenie dokonalých zdrojov hrejivej vlny pre armádu.

Stovky väzňov v táboroch zažívali kruté zaobchádzanie a smrť. Zvieratá dostávali prvotriednu starostlivosť. Zvieratá chovali pod dozorom odborníkov. Vďaka nadštandardnému prístupu k zvieratám, sa zakrátko nacistickému režimu naozaj podarilo uspieť. Ako ukázali dobové výpočty, na začiatku chovu sa Nemcom podarilo na chovných staniciach vyprodukovať 460 kíl angorskej vlny. O dva roky neskôr to boli takmer 3 tony, píše sa v článku MF Dnes.

Minulosť ožíva

Tieto fotografie dokumentujúce projekt Angora, by asi nikdy neuzreli svetlo sveta, nebyť korešpondentky Sigrid Schultzovej. Novinárka, ktorá americkému denníku Chicago Tribune referovala o dianí vo vojnou zmietanom Berlíne, sa v zime na prelome rokov 1944 a 1945 pripojila ku skupine amerických jednotiek pátrajúcich po dokumentoch zmiznutých z Himmlerovej vily v Baborsku.

V stodole neďaleko vily pri jazere Tegernsee našla skupina okrem veľkého množstva dokumentov usvedčujúcich šéfa SS z napáchaných zverstiev, aj album s fotkami a angorskou vlnou na ktorom bolo vyšité SS.

Príbeh z koncentračného tábora

Tomi Reichentál mal iba devať rokov, keď ho deportovali do koncentračného tábora Bergen-Telsen. O ukrutnostiach, ktorých bol svedkom, mlčal dlhé roky. Teraz sa rozhodol ako jeden z posledných čo prežili prehovoriť. Nakrúcali sme s ním v bývalom lágri v Seredi, kde Tomiho rodinu rozdelil dnes najhľadanejší nacistický zločinec. POZRITE SI REPORTÁŽ MARTINA MÓZERA.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Súvisiace články

Najčítanejšie správy