Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Kopija osudu! Či skôr moci? Chcel ju Napoleon aj Hitler
Zdielať na

Kopija osudu! Či skôr moci? Chcel ju Napoleon aj Hitler

KRAKOV / Už ste niekedy počuli o tom, čo sa stalo s predmetmi, ktorými mučili Ježiša Krista? Niektoré vraj ešte stále existujú a jedna z nich sa údajne dostala až do poľského Krakova. A hovorí sa, že môže mať hrozivú silu.

Kopija je vo Vavelskej katedrále

Kopija sa nachádza údajne vo Vavelskej katedrále, iba sto kilometrov od slovenských hraníc. Práve ňou mali rímski vojaci prebodnúť Kristov bok. "V jej ostni sa nachádzajú umiestnené klince, ktorými bol na kríž pribitý Kristus," vraví Zdzislaw Sochacki.

Vzácny artefakt by sa tak mal nachádzať iba v Poľsku. To však nemusí byť celkom pravda. Existujú totiž minimálne dve ďalšie kópie – jedna z nich je vo Vatikáne, druhá vo Viedni. "Kopiju, ktorú tu vlastníme je jednou z troch kópií," doplnil Sochacki.

Kopija mala vraj obrovskú moc

Po tejto relikvii však v priebehu dejín túžili rôzne národy. Mala mať totiž obrovskú moc. Krajina, ktorá ju vlastnila, mala mať neporaziteľnú armádu. Honbe za ňou vraj podľahli aj Napoleon Bonaparte a Adolf Hitler. Obaja však o ňu vždy tesne pred koncom vojny prišli, čo malo spôsobiť ich porážku.

Samotná kopija osudu sa objavila už aj v niekoľkých filmoch a je dobrým námetom hlavne pre hollywoodských scenáristov. Turisti, ktorí sa na túto kopiju prišli pozrieť majú na jej pravosť rôzne názory.

 

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy