Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Historický okamih. Pápež František sa stretol so svojím predchodcom
Zdielať na

Historický okamih. Pápež František sa stretol so svojím predchodcom

CASTEL GANDOLFO / Pápež František dorazil do letného pápežského sídla Castel Gandolfo, aby sa tam stretol so svojím predchodcom Benediktom XVI. Ide o ich prvého stretnutie od Františkovho zvolenia. Nad sídlom, ktoré v súčasnej dobe slúži Benediktovi ako jeho dočasná rezidencia, dvakrát zakrúžil vrtuľník s pápežom.

Súkromná schôdzka pápežov

Pápež František sa v sobotu stretol so svojím predchodcom v úrade Benediktom XVI. Za dnes už len emeritnou hlavou katolíckej cirkvi priletel na vrtuľníku priamo do dedinky Castel Gandolfo neďaleko Ríma. Obama muži mali na schôdzke biele pápežské rúcho a oslovovali sa navzájom rovnakým titulom "Vaša svätosť".

Sekularizmus, ale aj únik informácií

Zo schôdzky však katolícka cirkev nezverejnila žiadne oficiálne komuniké. Novinári preto špekulujú, o čom sa obaja muži rozprávali. Na stole bola podľa expertov určite aj téma takzvaných Vatileaks, kauzy uniknutých cirkevných dokumentov. Tú dal Benedikt ešte pred odstúpením vyšetriť, závery správy sa však mali dostať až do rúk jeho nástupcu.

Doterajšou bežnou praxou bolo zotrvanie pápeža na Petrovom stolci až do jeho smrti, Benedikt však z postu odstúpil ako prvá hlava katolíckej cirkvi za posledných viac ako 600 rokov. Experti aj preto intenzívne diskutovali o tom, akú úlohu bude teraz Benedikt v cirkvi plniť. Napokon mu prislúcha podobné formálne postavenie ako Františkovi, aj keď Vatikán už de facto neriadi.

Cirkev mala dvoch pápežov napríklad aj v roku 1294. Celestín V. vtedy po piatich mesiacoch pontifikátu odstúpil a o niekoľko dní si kardináli za svoju hlavu zvolili Bonifáca VIII. Ten dal svojho predchodcu uväzniť. Súčasný pápež František má naopak so svojím predchodcom dobré vzťahy a okamžite po zvolení mu zatelefonoval. Benedikt mu zase na oplátku zaželal úspešný pontifikát a ponúkol mu svoje modlitby.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy