Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Oficiálny nástup nového pápeža. František prilákal davy
Zdielať na

Oficiálny nástup nového pápeža. František prilákal davy

VATIKÁN / Pápež František odslúžil svoju prvú omšu v úrade hlavy katolíckej cirkvi. Inauguračná omša sa začala na vatikánskom Námestí svätého Petra. Rím sa pri tejto príležitosti pripravil na príchod až milióna návštevníkov.

Pápež dostal "rybársky prsteň"

Pápež František v utorok začal svoju inauguráciu uctením si hrobky svätého Petra, ktorý bol prvou hlavou katolíckej cirkvi. Potom od slúžil na svätopeterskom námestí pred asi miliónom veriacich slávnostnú omšu.

František už dostal aj svoj pápežský "rybársky prsteň" vyrobený na počet svätého Petra, ktorý bol sám rybárom. Ten však na rozdiel od prsteňa Benedikta XVI. nie je vyrobený z čistého zlata, ale len pozláteného striebra.

Ďalším dôležitým symbolom, ktoré Františkovi odovzdali kardináli, je takzvané pálium. Ide o širokú stuhu kruhovitého tvaru zdobenú šiestimi krížmi z čierneho hodvábu. Pálium je, podobne ako pápežský prsteň, neprenosné a po smrti pontifika ho pochovajú aj s ním.

Modlite sa za mňa!

Pápež František v nedeľu predniesol svoju prvú verejnú modlitbu Anjel Pána. Na Námestie svätého Petra si ju prišlo vypočuť podľa odhadov asi 150-tisíc veriacich.

Hlavným Františkovým odkazom, ktorý predniesol z balkóna Baziliky svätého Petra, bola veta "Modlite sa za mňa!" Svoju kázeň o odpustení pritom predniesol spamäti a bez pomoci papiera. VIAC TU.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy